Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 apr 2017 11:11 

Groot hergebruikspotentieel voor leegstand in Vlaanderen


In Vlaanderen staan bijna 60.000 panden al meer dan een jaar leeg. Het gaat om 32.599 woningen, 15.645 handelspanden en 11.520 leegstaande bedrijfssites. Die structurele leegstand biedt voor ruim de helft van de panden heel wat hergebruiksmogelijkheden, zo blijkt uit een studie van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Het hergebruiken van leegstaande panden kan het innemen van open ruimte beperken en een deel van de nieuwbouwbehoefte in Vlaanderen opvangen.

Vlaanderen beschikt niet over allesomvattende leegstandsdatabanken. Voor deze studie werden gegevens van leegstand uit drie administratieve databanken gebruikt nl. van gemeenten voor woningen, van de Vlaamse overheid voor bedrijven en van Locatus voor handelspanden. Het studiebureau Atelier Romain heeft vervolgens de databanken afgetoetst op het terrein. Een dubbelcheck werd gedaan met cijfers over drinkwaterverbruik. Enkel de structurele leegstand is opgetekend; dit zijn panden die langer dan een jaar leegstaan.

Volgens de gebruikte gegevens staan er in Vlaanderen 32.599 woningen leeg. Daarnaast staan er 15.645 handelspanden (winkels en dienstgebouwen) langdurig leeg. Het aantal leegstaande bedrijven loopt op tot 11.520 sites. Samen dus goed voor bijna 60.000 panden die al meer dan een jaar leeg staan. 

Hergebruikspotentieel van circa 31.500 panden
De leegstand biedt heel wat hergebruiksmogelijkheden. De verhouding is echter niet één op één. Ruim de helft van de leegstand kan makkelijk hergebruikt worden, de andere helft is moeilijker omwille van de aard van het pand (vb. wonen boven winkels), de grootte (kleine percelen zijn minder aantrekkelijk om te hergebruiken) en de ligging. Daarom is in de studie een voorzichtige schatting gemaakt van de hergebruiksmogelijkheden. Hiermee rekening houdend, bieden er zich bij de leegstaande woningen bijna 20.000 hergebruiksmogelijkheden aan. Voor winkels komen we op ca. 5.700 mogelijkheden en voor bedrijven op ca. 5.800 potentiële sites (ca. 3000 ha). Samen goed voor ca. 31.500 mogelijkheden voor nieuwe huishoudens, winkeliers of ondernemers. 

Overzicht aan de hand van kaarten
Afhankelijk van de ligging en de huidige trends naar verdichting en hergebruik heeft het Vlaams Departement Omgeving verschillende scenario’s laten uitwerken om de hergebruiks¬mogelijk¬heden in te schatten. Het gaat bv. om behoud van de huidige functie zonder verdichting (nulscenario) of met verdichting. Het globale geografische patroon blijft wel ongeveer hetzelfde. Hieronder wordt het nulscenario besproken: de gebruiksmogelijkheden van leegstand zonder bewerking, dus zo neutraal mogelijk.

Woningen
Kaart 1 (bijlage) toont dat voor wonen de hergebruiksmogelijkheden zich het sterkst concentreren in Kortrijk en Roeselare, in Aalst, Geraardsbergen, Mechelen, Antwerpen en in beperktere mate ook Gent. Dit wil niet zeggen dat het leegstandsprobleem er relatief groot is ten opzichte van àlle woningen, maar wel dat er een groot absoluut aantal hergebruiks¬mogelijkheden is. In het kaartbeeld springen ook een paar opvallend lage scores in het oog, met name in Brugge, Leuven, en Hasselt en Genk. Hier liggen weinig tot zelfs vrijwel geen hergebruiksmogelijk¬heden voor woningen.

Winkels en handelspanden (kleinhandel)
Kaart 2 (bijlage) toont de hergebruiksmogelijkheden van leegstand in het nulscenario voor winkels en dienstgebouwen. Het hoger aandeel van de stedelijke gebieden valt op. Van de 5.700 hergebruiks-mogelijkheden situeren er zich 3.600 in de stedelijke gebieden. Dit is uiteraard logisch: winkels en dienstgebouwen concentreren zich – los van leegstand – sterk in de stedelijke gebieden. In de kaart zien we dan ook Gent en Antwerpen sterk naar voren komen. Ook Sint-Niklaas, Aalst, Kortrijk, Turnhout en Hasselt kleuren rood. Op deze plekken concentreren de absolute hergebruiksmogelijkheden zich het sterkst.

Bedrijfssites
Kaart 3a (bijlage) toont de hergebruiksmogelijkheden van leegstand in het nulscenario voor bedrijfssites. Het gaat over een totaal van 3.000 ha, waarvan 1.600 ha in buitengebied. Door de weging naar oppervlakte zien we een hoog aandeel van bedrijfssites groter dan 1 ha. Zo springen de havens van Gent en Antwerpen in het oog, alsook de terreinen van Ford Genk. Ook langsheen de Schelde/A12 concentreren zich heel wat (grotere) hergebruiksmogelijkheden.

Als we kijken naar het aantal eenheden dan resulteert dit in ongeveer 5.800 sites, waarvan ruim 3.000 in buitengebied (kaart 3b). Het aantal sites groter dan 1 ha is beperkt. Nu springt de hele driehoek Antwerpen-Mechelen-Sint-Niklaas naar voren, net als Gent, Kortrijk, Aalst, Vilvoorde-Machelen, Dendermonde en in zeker zin ook Beringen en Hasselt. Het contrast met kaart 3a toont aan dat Sint-Niklaas, Wetteren en Dendermonde vrijwel uitsluitend kleine bedrijfssites bevatten. Opvallend is de vrijwel totale afwezigheid van Leuven in het kaartbeeld. Dit geldt in zekere zin ook voor Brugge. Beide bevatten dus weinig absolute hergebruiksmogelijkheden voor bedrijfssites.

Raadpleeg hier het volledige rapport.



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer