Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 apr 2017 19:44 

EU moet ingrijpen op Europese zuivelmarkt


Brussel moet opnieuw gaan ingrijpen op de Europese zuivelmarkt. Dat is de aanbeveling die een Duits onderzoeksinstituut en de European Milk Board (EMB) doen op basis van een evaluatie van de Duitse melkprijs.

Volgens het onderzoek dekt de gemiddelde melkprijs in Duitsland de kosten die melkveehouders maken al jaren niet meer. Dit werkt schaalvergroting in de hand, wat vervolgens de zuivelmarkt onder druk zet. De melkprijs in Duitsland staat in het onderzoek symbool voor de situatie in Europa.

Het onderzoekt vergelijkt de kostprijs met de opbrengsten, in dit geval is dat de melkprijs. Volgens het onderzoek produceren Duitse melkveehouders al jaren onder de kostprijs. Het dieptepunt lag in 2016. Toen dook de melkprijs in de zomermaanden zelfs onder de 25 cent. Duitse melkveehouders zagen over 2016 "slechts" 62 procent van de kosten terugbetaald in de melkprijs. In de rest van Europa deden zich vergelijkbare situaties voor. In Bulgarije noteerde de melkprijs vorig jaar juli slechts 17 cent.  

Het herstel op de zuivelmarkt heeft nog niet tot kostendekkende opbrengsten geleid. De gemiddelde melkprijs van 33,76 euro dekte afgelopen januari slechts 77 procent van de kosten. Daarbij is het herstel, min of meer, kunstmatig in de hand gewerkt. Dit vanwege het vrijwillige melkminderingsprogramma in de Europese Unie. Volgens het onderzoek zijn er signalen dat de prijzen op de lange termijn gaan dalen, terwijl verder herstel juist noodzakelijk is.

Structurele maatregelen nodig
Volgens onderzoeker Schaber is het daarom belangrijk dat er een wettelijk kader komt. Dat kader moet melkveehouders gaan ondersteunen bij slechte prijzen. Zonder regulering worden individuele melkveehouders, bij slechte opbrengsten, min of meer gedwongen om de productie op te schroeven. Meer melk is uiteindelijk schadelijk voor de hele markt. 'Zowel melkveehouders als de politiek hebben in de afgelopen jaren de gevolgen van een overstroomde melkmarkt ervaren', aldus Schaber.

De EMB roept Eurocommissaris Phil Hogan, en andere landbouwministers, daarom op om een Market Responsibility Programme (MRP) in te voeren. Alleen met dergelijke regulering, zoals bijvoorbeeld vrijwillige melkmindering, kan de Europese Unie grip krijgen op de grillige zuivelmarkt die vaak in de kritieke zone bungelt



  Nieuwsflash
 
Droogte 2025: voedingsbedrijven en landbouwers slaan handen in elkaar Lees meer
 
 
“AI is geen sciencefiction meer op het veld” Lees meer
 
 
Aanstelling van een Vlaamse klimaatarts Lees meer
 
 
Impact van het verlies van handelsvoordelen voor Oekraïne op export eieren naar de EULees meer
 
 
Belemmeren van Vlaamse landbouwexport naar Frankrijk door administratieve barrièresLees meer
 
 
Normen, ondersteuning en praktijkervaringen met vrijloopkraamhokken voor zeugenLees meer
 
 
Bessenteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Nieuwe rassen Engels raaigras en rietzwenkgras op de Belgische rassenlijsten Lees meer
 
 
31 mei 2025 uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraagLees meer
 
 
Over de drempels voor de landbouwer in de community-supported agriculturecoöperatiesLees meer
 
 
De federale beleidsplannen voor landbouw Lees meer
 
 
Over het verlies aan landbouwareaal ten gevolge van het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
De toekomst van de appelteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer