Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 22 apr 2017 06:38 

Symposium Diervriendelijk vlees op 8 juni


De productie van vlees wordt steeds meer in vraag gesteld. De bezorgdheid om het dierenwelzijn speelt hierin een belangrijke rol. In deze studiedag wordt ingegaan op een aantal actuele thema’s met betrekking tot het houden en slachten van dieren.

Bestanden beschikbaar voor download:
Beeld (733.4 Kb)

Alternatieven voor de klassieke productiewijzen en hun marktintroductie komen eveneens aan bod.

Programma

9u15    Ontvangst met koffie

9u40    Verwelkoming – FRÉDÉRIC LEROY, BAMST

Frédéric Leroy is voedingsbiotechnoloog aan de VUB en sinds begin dit jaar voorzitter van BAMST

10u00  Halal slaughter and animal welfare: Are they compatible? – AWAL FUSEINI, UNIVERSITY OF BRISTOL

Awal Fuseini is a PhD researcher at the University of Bristol Veterinary School investigating a new system of electrical head-only stunning of cattle for Halal production. He will talk about halal slaughter, the size of the halal market and the interpretation of Islamic literature regarding animal welfare during halal slaughter.

10u45  Castratie van biggen: een stand van zaken – MARIJKE ALUWÉ, ILVO

Marijke Aluwé verricht sinds 2006 onderzoek naar berengeur en alternatieven voor onverdoofde chirurgische castratie van biggen.

11u30  Vlees in en uit de toekomst – MICHEL VANDENBOSCH, GAIA

 Michel Vandenbosch is oprichter en voorzitter van GAIA, de invloedrijkste dierenrechtenorganisatie in België.

12u15  Lunch

14u00  Traaggroeiende kippen: een win-win voor vleeskwaliteit en dierenwelzijn? – EVELYNE DELEZIE, ILVO

             Evelyne Delezie voert sinds 15 jaar onderzoek uit naar voeding en management van pluimvee.

14u45  Cultured meat, een stand van zaken – PETER VERSTRATE, MOSAMEAT

Peter Verstrate richtte samen met Mark Post het bedrijf MosaMeat op. Binnen vijf jaar willen ze hun kweekvlees commercieel kunnen aanbieden.

15u30  Vion aanpak in dierenwelzijn - ketenregie – FRANCIS KINT, VION FOOD

Franics Kint is sinds 2015 CEO van Vion Food, een bedrijf met 11500 werknemers actief in varkens- en rundvlees met een separate Divisie voor Food Service (out-of-home segment).

16u15  Algemene discussie en slotwoord

Inschrijven

Voor 31 mei 2017 via dit online inschrijvingsformulier.

Voor deelname wordt een bijdrage gevraagd van € 150,- (all in). Kortingen zijn geldig voor BAMST-leden (€ 125,-) en (doctoraats)studenten (€ 100,-). Voor laattijdige inschrijvingen (na 31 mei) bedraagt de deelnameprijs € 200,-. Betaling via overschrijving op BE76 0682 2321 3595 (BAMST) met de vermelding “Studiedag + naam deelnemer”. Het aantal deelnemers wordt beperkt tot 60.

Voor meer informatie: Stefaan De Smet, stefaan.desmet@ugent.be, tel. 09 264 90 03.



  Nieuwsflash
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer
 
 
PAS-referentietool Lees meer
 
 
Gezondheidsimpact van stikstofbemestingLees meer
 
 
Grote populaties Aziatische hoornaars Lees meer
 
 
Compensatie bij weigering van ontheffing op het ontbossingsverbodLees meer
 
 
Onderzoek van het Waalse beleid voor het duurzaam gebruik van pesticidenLees meer
 
 
Progression des surfaces PDT plantées Lees meer
 
 
April 2025 was zeer zonnig, zeer zacht en droog Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer