Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 apr 2017 05:49 

Meer fruit en groente verkocht door harddiscounters


Harddiscounters Aldi en Lidl verkopen steeds meer verse groenten en fruit. Hun marktaandeel steeg in 2016 met 0,6 procent tot 19,8 procent, waarmee ze het tweede belangrijkste distributiekanaal zijn voor verse voeding, na de klassieke supermarkten en hypermarkten. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK voor het VLAM.
Het Laatste Nieuws en retailmagazine Gondola

Grote verliezers blijven de speciaalzaken die hun marktaandeel jaar na jaar zien slinken.

Het marktaandeel van harddiscounters voor groenten en fruit blijft stijgen. Vorig jaar steeg dat aandeel met 0,6 procent tot 19,8 procent. Niettemin kocht de Belg vorig jaar minder groenten en fruit. Aan verse producten, waaronder groenten, fruit, vlees, vis en brood, werd 0,8 procent meer uitgegeven, maar die stijging betekent niet dat er meer verse producten werden gekocht. Wel integendeel, want de voedingsinflatie bedroeg ongeveer 2 procent.

Voor hun groenten en fruit trekken de Belgen nog steeds het liefst naar de supermarkten, zoals Delhaize, Carrefour of Colruyt, en de hypermarkten. Die zijn samen goed voor 46 procent marktaandeel in verse producten. Het zijn vooral harddiscounters Lidl en Aldi die het sterkst groeien. Zij winnen al sinds 2011 jaar na jaar terrein en hebben intussen 19,8 procent van de markt in handen, zo blijkt uit GfK-cijfers. Grootste verliezers zijn de speciaalzaken, zoals de bakkers en slagers om de hoek. Zij incasseerden de laatste acht jaar een klap van 14,9 procent tot 10 procent.

Het een en het ander heeft te maken met ons jachtige levensritme en het dalend aantal winkelbezoeken. Zo gingen de Belgische gezinnen vorig jaar gemiddeld zo'n 146 keer per jaar naar de winkel om groeten en fruit in te slaan. Dat is opnieuw twee keer minder dan in 2015 en zelfs 39 keer minder dan in 2008. De klassieke, wekelijkse markten houden wél stand (2,5%), wat te verklaren valt door het brede aanbod en de beleving als grote troef.



  Nieuwsflash
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer
 
 
PAS-referentietool Lees meer
 
 
Gezondheidsimpact van stikstofbemestingLees meer
 
 
Grote populaties Aziatische hoornaars Lees meer
 
 
Compensatie bij weigering van ontheffing op het ontbossingsverbodLees meer
 
 
Onderzoek van het Waalse beleid voor het duurzaam gebruik van pesticidenLees meer
 
 
Progression des surfaces PDT plantées Lees meer
 
 
April 2025 was zeer zonnig, zeer zacht en droog Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer