Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 apr 2017 20:44 

Dienst Zeevisserij niet langer in Oostende


De Dienst Zeevisserij verlaat binnen afzienbare tijd Oostende. De taken zullen worden overgenomen door de diensten in Brugge en Brussel. Tegen 2019 zullen ruim zestig werknemers moeten afvloeien. De visserijsector betreurt dat besluit.

“De argumenten van zij die de dienst in Oostende willen behouden, houden wel steek”

Al enige tijd doet in visserijkringen het gerucht de ronde dat de Dienst Zeevisserij, die in Oostende gevestigd is, de stad zal verlaten. De dienst behoort tot het departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid en heeft onder meer als opdracht om vastgelegde maatregelen binnen de visserij op te volgen en te controleren. De Dienst Zeevisserij definieert verder ook de quotamaatregelen en kan visserijgebieden sluiten wanneer nodig.

Uit het antwoord van bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele (N-VA) om meer duidelijkheid, blijkt nu dat het om veel meer dan een gerucht gaat. “De minister liet inderdaad weten dat zoals alle Vlaamse overheidsdiensten ook het departement Landbouw en Visserij moet besparen”, zegt Vandaele. “Tegen 2019 zullen ruim zestig werknemers op natuurlijke wijze afvloeien. Daarbij zit ook een aantal pensioneringen bij de Dienst Zeevisserij.”

Volgens Schauvliege zullen medewerkers die hoofdzakelijk beleidsondersteunende taken vervullen in de toekomst zo veel mogelijk vanuit Brussel opereren. Voor de uitvoering en de controletaken wordt de uitvalsbasis Brugge in plaats van Oostende. De minister stelt dat vanuit de Brugse buitendienst landbouwmedewerkers gemakkelijker zullen kunnen inspringen bij visserijaangelegenheden.

“In de visserijsector vinden sommigen dit geen goede zaak”, zegt Vandaele. “Het is de verantwoordelijkheid van de minister om te beslissen hoe ze het best en efficiëntst kan besparen, maar de argumenten van diegenen die de dienst liever in Oostende zien blijven, houden wel degelijk steek. Vandaag is namelijk ook de Rederscentrale opnieuw in Oostende gevestigd en ontstaat er een cluster met het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en de nieuwe installaties voor het Waterbouwkundig Laboratorium.”



  Nieuwsflash
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer
 
 
PAS-referentietool Lees meer
 
 
Gezondheidsimpact van stikstofbemestingLees meer
 
 
Grote populaties Aziatische hoornaars Lees meer
 
 
Compensatie bij weigering van ontheffing op het ontbossingsverbodLees meer
 
 
Onderzoek van het Waalse beleid voor het duurzaam gebruik van pesticidenLees meer
 
 
Progression des surfaces PDT plantées Lees meer
 
 
April 2025 was zeer zonnig, zeer zacht en droog Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer