Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 apr 2017 05:33 

Onderzoek naar voeding: Europese ERA netwerking


Een duurzamere voedingsketen op termijn en op grote schaal, dat is de doelstelling van het Europese netwerk SUSFOOD, waarvan sinds kort het vervolgproject is gestart. De partners van SUSFOOD2, waaronder ILVO, zullen het internationaal onderzoek naar voeding stroomlijnen via gedeelde middelen, brede valorisatie en een intensieve doorstroom van onderzoeksresultaten.

Via European Research Area (ERA) netwerking initiatieven ondersteunt Europa toenemende samenwerking en synergie in onderzoek en ontwikkeling van Europese partners. In het ERA-Net Cofund SUSFOOD2 engageren 29 partners, waaronder ILVO, zich voor het definiëren, ontwikkelen en implementeren van een gemeenschappelijke Strategische Onderzoeksagenda (SRA) omtrent duurzame voedingsproductie en -consumptie. Via open transnationale oproepen voor onderzoek en netwerking worden collectieve onderzoeksvragen en hiaten aangepakt.

Dit netwerk wil verder bouwen op en implementeren van de SRA die tijdens het 1ste netwerkinitiatief ERA-Net SUSFOOD (2011-2014) werd opgesteld. Dit 2de netwerk zal vooral focussen op het valoriseren van de onderzoeksresultaten uit de onderzoeksprojecten naar de stakeholders en het verder uitbouwen van het netwerk op internationaal niveau. Dat zal gebeuren via:
Coördinatie en management
Het opmaken van een onderzoeksoproep op basis van cofinanciering
Evaluatie en selectie van de voorstellen ingediend na de oproep
Het opvolgen, monitoren en impact assessment van de geselecteerde onderzoeksprojecten
Communicatie, exploitatie en disseminatie van de resultaten
Het opmaken van strategieën voor impact op duurzame voedingsproductie en –consumptie, additionele gezamenlijke activiteiten (zoals extra onderzoeksoproepen) en het promoten van het netwerk, informatie uitwisseling en internationale netwerking

ILVO zal hierbij het netwerk mee coördineren, en zal communiceren naar de stakeholders toe over zowel de problematiek, de doelstellingen van het netwerk als de resultaten uit de onderzoeksprojecten. Belangrijke verantwoordelijkheden zijn het opstellen van de communicatiestrategie, alle communicatiekanalen en-materiaal, het social media management, en het inrichten van internationale conferenties. Verder zal ook ondersteuning geboden worden in het bepalen van de impact van de netwerking en de onderzoeksresultaten op het realiseren van een meer duurzame voedingsproductie en -consumptie en zal er intensief meegewerkt worden aan het uitbreiden van het netwerk op nationale/internationale schaal.
 Dit netwerk draagt bij aan een stroomlijning van internationaal onderzoek om tot een meer duurzame voedingsketen te komen door enerzijds het samenbrengen van financierende instellingen en anderzijds door een intensifiëring van de doorstroom van de resultaten vanuit de eigen onderzoeksprojecten. Een internationale aanpak zorgt voor een efficiënter gebruik van middelen en een valorisatie op grotere schaal.



  Nieuwsflash
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer
 
 
PAS-referentietool Lees meer
 
 
Gezondheidsimpact van stikstofbemestingLees meer
 
 
Grote populaties Aziatische hoornaars Lees meer
 
 
Compensatie bij weigering van ontheffing op het ontbossingsverbodLees meer
 
 
Onderzoek van het Waalse beleid voor het duurzaam gebruik van pesticidenLees meer
 
 
Progression des surfaces PDT plantées Lees meer
 
 
April 2025 was zeer zonnig, zeer zacht en droog Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer