Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 apr 2017 17:26 

Resultaten bladziektebestrijfing in wintertarwe


Het Landbouwcentrum Granen (LCG) en partners verrichtte ook vorig jaar weer nuttig onderzoek naar de ziektebestrijding in wintertarwe. Diverse fungiciden werden vergeleken ten aanzien van de bestrijding van bladziekten, toepassing in het stadium ‘voorlaatste blad/laatste blad’ in wintertarwe.

Doel van de proefveldwerking is na te gaan welke fungiciden technisch gezien, het meest efficiënt zijn tegen de respectievelijke bladziekten bij de bladbehandeling in wintertarwe.
Hiertoe werden er vijf bladziektebestrijdingsproeven aangelegd in 2016. Deze werden gerealiseerd door:
- Inagro vzw, afdeling Akkerbouw, te Rumbeke-Beitem (proefplaatsen Koksijde in de kustpolder en Zwevegem - Sint-Denijs, provincie West-Vlaanderen)
- vzw PIBO Campus en het Provinciaal Instituut voor Biotechnisch Onderwijs (PIBO), te Tongeren (proefplaats Tongeren-Piringen, provincie Limburg)
- het Vrij Technisch Instituut, Land- en Tuinbouw, te Poperinge (proefplaats Poperinge, provincie West-Vlaanderen)
- het Land-en Tuinbouwcentrum Waasland (LTCW), Biotechnische & Sport, te Sint-Niklaas (proefplaats Beveren-Waas (Kieldrecht) in de Wase polder, provincie Oost-Vlaanderen)

Bij de interpretatie van de proefresultaten dient rekening gehouden te worden met de ziektedruk in het proefveld. Het resultaat van een welbepaalde behandeling hangt immers in belangrijke mate af van de aanwezige ziektedruk (aard van de ziekten, tijdstip van de infectie en bezettingsgraad).

Zwevegem en Koksijde
Diverse bladbehandelingen werden vergeleken bij toepassing in het stadium ‘voorlaatste blad’ te Zwevegem (Sint-Denijs) en in het stadium ‘verschijnen voorlaatste blad’ te Koksijde. Gezien de vroege druk van gele roest te Zwevegem (Sint-Denijs) en te Koksijde werd er voorafgaand aan de bladbehandeling in het stadium ‘voorlaatste blad’ een behandeling uitgevoerd in het stadium ‘1e knoop’ tegen gele roest met Rubric 1 l/ha.
Onder de gegeven proefomstandigheden werden er tussen de diverse fungiciden bij de bladbehandeling geen significante verschillen vastgesteld te Koksijde. En nagenoeg geen significante verschillen te Zwevegem (Sint-Denijs); enkel Palazzo 1,6 l + Bravo 1 l/ha presteerde significant beter dan de meeste andere fungiciden te Zwevegem (Sint-Denijs)
Toevoeging van Bravo 1 l/ha aan Palazzo 1,6 l/ha verhoogde de bruto-graanopbrengst met 312 kg/ha te Zwevegem (Sint-Denijs) en met 272 kg/ha te Koksijde.
Toevoeging van Rubric 0,75 l/ha aan Cherokee gaf een lichte verhoging van de bruto-graanopbrengst (+ 229 kg/ha) te Zwevegem (Sint-Denijs); te Koksijde werd er geen verhoging van de bruto-graanopbrengst bekomen.

Poperinge en Tongeren
Te Poperinge en Tongeren (Piringen) werd er één bladbehandeling uitgevoerd; deze werd uitgevoerd in het stadium ‘voorlaatste blad’ te Poperinge en in het stadium ‘voorlaatste tot laatste blad’ te Tongeren.
Onder de vermelde proefomstandigheden werden bij inzet van de bladbehandeling in het stadium ‘voorlaatste blad’ te Poperinge, de significant hoogste bruto-meeropbrengsten bekomen met Tifex 0,8 l + Panax 2,4 l en ook de combinatie Cherokee 1,25 l + Rubric 0,75 l. Tussen de overige fungiciden bij de bladbehandeling werden er geen significante verschillen vastgesteld.
Te Tongeren werd de bladbehandeling op een iets later tijdstip ingezet namelijk in het stadium ‘voorlaatste tot laatste blad’. Tussen de diverse fungiciden werden er geen significante verschillen in graanopbrengst vastgesteld.

Beveren-Waas
De bladbehandelingen te Beveren-Waas (Kieldrecht) werden uitgevoerd in het stadium ‘laatste blad’ op 24 mei 2016, dit in tegenstelling tot de andere eerder weergegeven proeflocaties waar dit gebeurde in het stadium ‘voorlaatste blad’. De periode tussen de bladbehandeling en de daaropvolgende aarbehandeling (6 juni 2016) bedroeg slechts dertien dagen.
Onder de gegeven proefomstandigheden en ziektedruk bedroeg de bruto-meeropbrengst door inzet van de bladbehandeling in het stadium ‘laatste blad’ gevolgd door een aarbehandeling met Acanto 0,8 l + Prosaro 1 l/ha, gemiddeld slechts 842 kg/ha. Tussen de diverse fungiciden bij de bladbehandeling werden er geen significante verschillen vastgesteld.

Besluit
Globaal genomen werden er tussen de diverse fungiciden bij de bladbehandeling weinig significante verschillen in bruto-meeropbrengst bekomen. Voor de enkele gevallen waar er significante verschillen tussen de fungiciden bij de bladbehandeling optraden, beperkte dit zich tot slechts twee van de vijf proeflocaties en ging het bo vendien niet om dezelfde fungiciden op beide proeflocaties.
Desalniettemin blijkt dat er een positieve bijdrage kan geleverd worden aan de bruto-graanopbrengst:
- door toevoeging van chloorthalonil aan de bladbehandeling
- door het combineren van meerdere werkzame stoffen/triazolen bij de bladbehandeling

 D. Wittouck, J. Claeys, L. Willaert, K. Boone, Inagro vzw, afdeling Akkerbouw, Rumbeke-Beitem; D. Cauffman, M. Carlens, N. Luyx, M. Peumans, K. Vrancken,vzw PIBO Campus en het Provinciaal Instituut voor Biotechnisch Onderwijs (PIBO), Tongeren; P. Vermeulen, D. Goethals, S. Vandeputte,Vrij Technisch Instituut, Land- en Tuinbouw, Poperinge; D. Martens, R. Van Avermaet, Land- en Tuinbouwcentrum Waasland (LTCW), Biotechnische & Sport, Sint-Niklaas.



  Nieuwsflash
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Gebiedsaanduiding landbouw: bijkomende subcategorie Lees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest opgedoken in Duitsland op 200 km van de landsgrens Lees meer
 
 
Lydia Peeters (Open Vld) wil hoogstamboomgaarden redden Lees meer
 
 
Foire de Libramont 2025: Platform One Health neemt je mee “van het land tot op je bord” Lees meer
 
 
West-Vlaanderen investeert in innovatieve stikstofoplossingen Lees meer
 
 
Waterweerbaarheid en waterveiligheidLees meer
 
 
Plaatsen van wolfwerende omheiningen Lees meer
 
 
Uitrol van emissiereducerende technieken in de veehouderij Lees meer
 
 
Bleu Deal en waterbeleidLees meer
 
 
Nieuwe Europese weersatelliet gelanceerd FLees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Droog­te­over­leg: oppomp­ver­bod op alle onbe­vaar­ba­re waterlopen Lees meer
 
 
Fedagrim maakt zich op voor AGRIBEX 2025 Lees meer
 
 
België een van de droogste regio's van Europa begin juniLees meer
 
 
Opmaak overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten - Draaiboek Lees meer
 
 
Verplicht gewasbeschermingsmiddelenregister - Overleg Lees meer
 
 
Draaiboek 'Coördinatie bij waterschaarste en droogte' Lees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer
 
 
Over PFAS regels en normenLees meer
 
 
Adviesverlening in het kader van het vergunningenbeleid Lees meer
 
 
Kritiek op het beleid van de Vlaamse RegeringLees meer
 
 
15 landen bouwen samen de gemeenschappelijk Europese landbouw- dataspace Lees meer
 
 
Landbouwers zijn volop bezig met het verduurzamen van de landbouwpraktijken Lees meer
 
 
Aardappelverbruik in Belgiën in 2024Lees meer
 
 
Hendrik Vandamme wordt nieuwe voorzitter van CBBLees meer