Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 04 apr 2017 11:42 

‘Banken en CRV hadden fosfaatrechten in Nederland kunnen voorkomen’


Wouter van der Weijden – directeur van Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) – vindt dat banken en CRV de overschrijding van het fosfaatplafond konden voorspellen. „De banken wisten precies voor hoeveel extra koeien financieringen werden aangevraagd. CRV had aan de bel kunnen trekken, toen bleek dat veehouders veel meer jongvee aanhielden dan voorheen.”

Van der Weijden deed de uitspraken op het symposium ‘innovatie als integratie’ van studievereniging “De Veetelers” uit Wageningen. Hij wijst ook met een beschuldigende vinger naar LTO, accountants, zuivelorganisaties, het ministerie van economische zaken, de VVD en deels de Wageningen universiteit. „De groeidrift is aangewakkerd door al deze organisaties”, aldus de directeur van CLM. „Toen bleek dat de groei te snel ging, durfde geen enkele bestuurder in te grijpen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, blijkt nu wel. Doordat destijds niet hard genoeg is ingegrepen, komen er nu fosfaatrechten. De sector heeft zichzelf overschat. Te lang dacht men dat het ‘wel goed zou komen’ en dat over dat fosfaatplafond wel te onderhandelen viel.”

Tragedy of the commons

„Voor iedere individuele boer was het voordelig om meer melk te gaan produceren. Voor de totale sector was het juist slecht als individuele veehouders meer koeien gingen houden”, zegt Van der Weijden. „Eigenbelang stond niet gelijk aan sectorbelang, waardoor de sector als geheel nu de gevolgen ondervindt. Dat heet ook wel ‘Tragedy of the commons’. De enige die de tragedie had kunnen voorkomen, was de bank. Die had moeten monitoren voor hoeveel extra koeien er krediet werd verleend.”

Troeven van de melkveehouderij

Van der Weijden heeft een zwak voor de Nederlandse melkveehouderij, zegt hij. De sector heeft nog steeds belangrijke troeven in handen, die voor de toekomst belangrijk zijn. „De meeste koeien lopen in de wei. Dat levert transparantie en vertrouwen in sector en product. Er is een groot areaal groen weidelandschap, dat bij Nederland hoort. Daarbij is de sector nog behoorlijk grondgebonden. Mestoverschotten zijn relatief klein en een circulaire economie is mogelijk”, vertelt hij. Vervolgens noemt hij nog meer sterke punten. „Het dierenwelzijn is hier relatief goed. Ook in de stal is het dierenwelzijn verbeterd. Het antibioticagebruik in de sector is in Nederland laag en er wordt relatief weinig soja uit Zuid-Amerika geïmporteerd. Er zijn weidevogels en de sector produceert relatief gezonde producten. Daarmee is de melkveehouderij succesvol op buitenlandse markten.”

Achilleshielen

Toch heeft de sector volgens de CLM-directeur nog genoeg te verbeteren. „De melkveehouderij is verantwoordelijk voor een groot deel van de productie van broeikasgassen ammoniak. Die uitstoot kan wellicht omlaag door erop te fokken of door ander voer te verstrekken. Mestvergisting kan ook bijdragen aan een verminderde methaanuitstoot. Verder kunnen zonnepanelen en een hogere afvoerleeftijd de CO2-uitstoot verminderen. Via de kunstmest kan de lachgasuitstoot omlaag.” Een andere achilleshiel is de biodiversiteit. Die loopt in Nederland terug. Bovendien bleek de melkveehouderij in 2001 met de MKZ kwetsbaar voor dierziekten. Verder is er meer discussie over de kalveren, die bij de koeien weggehaald worden. Er worden ook nog steeds kalveren geïmporteerd, die dierziekten met zich kunnen meebrengen. De sector moet deze achilleshielen aanpakken en de troeven versterken.”

Stop ad hoc-beleid

„De regering moet stoppen met ‘ad hoc reparatiewetgeving’”, betoogt Van der Weijden. „Er moet een duidelijke, duurzame stip aan de horizon geplaatst worden, waar iedere veehouder zelf stapsgewijs naartoe kan werken. Bied de veehouders daar wel de tijd voor.”



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer