Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 14 apr 2025 10:30 

Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017


De Vlaamse landbouwconjunctuurindex stijgt in het voorjaar van 2025 tot het hoogste niveau sinds 2017. Dat duidt op een positieve stemming binnen de landbouwsector. De tevredenheid over de afgelopen zes maanden en de vooruitzichten voor de komende zes maanden nemen allebei toe. Dat blijkt uit de zesmaandelijkse landbouwconjunctuurenquête, waaraan 460 landbouwers uit het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN) begin maart 2025 hebben deelgenomen.

Bestanden beschikbaar voor download:
Rapport (5676.8 Kb)

Jo Brouns, Vlaams minister van Omgeving en Landbouw: "Het is goed om te zien dat het vertrouwen bij onze land- en tuinbouwers terug toeneemt. Ze tonen keer op keer hun veerkracht, zelfs in heel uitdagende omstandigheden. De goede prijzen die heel wat deelsectoren recent kenden, zorgt ervoor dat steeds meer landbouwers willen investeren. Ze geloven in de toekomst van hun bedrijf én van de sector. Het is onze taak, als overheid, om hen daarin volop te ondersteunen door de nodige rechtszekerheid en voldoende perspectief te bieden."  

Behalve de varkenssector, die licht daalt maar op een hoog niveau blijft, stijgen alle andere deelsectoren. Een opvallende stijger is de vleesveesector, die het hoogste niveau sinds 2015 bereikt. Vooral die sector profiteert momenteel van een positieve prijsvorming, voornamelijk als gevolg van de afname van het aanbod. Van de tuinbouwsectoren tekenen de telers van groenten onder glas een lichte daling op. De andere drie subsectoren (groenten in openlucht, sierteeltsector, fruitteelt) vertonen een kleine stijging van de index.
De afgelopen zes maanden hebben land- en tuinbouwers minder belemmeringen ervaren. Zoals gebruikelijk in de voorjaarsenquête namen de problemen door weersomstandigheden aanzienlijk af, aangezien de meeste gewassen al zijn geoogst en de veldwerken in het voorjaar in gunstige omstandigheden kunnen gebeuren. Dat vormt de voornaamste verklaring voor de algemene daling. Overheidsbeperkingen vormen de grootste uitdaging. Hier speelt ongetwijfeld het stikstofdecreet een grote rol en de onzekerheid over de toekomstige ontwikkeling van individuele bedrijven. Daarnaast dragen de strengere bemestingsregels in het nieuwe mestactieplan (MAP 7) en de bijbehorende administratieve lasten hieraan bij. De rundveesector heeft te maken met verschillende dierziekten, zoals IBR (‘koeiengriep’) en blauwtong, wat tot grote bezorgdheid leidt. Vanaf 2025 zijn rundveebedrijven verplicht hun dieren te vaccineren tegen blauwtong en EHD (epizoötische hemorragische ziekte).

Het percentage land- en tuinbouwers die het komende jaar investeringen plannen, stijgt naar de hoogste score van de laatste 10 jaar. Er is een toenemende investeringsbereidheid in gebouwen en installaties, grond en productie- en leveringsrechten.

 

 


  Nieuwsflash
 
Hendrik Vandamme wordt nieuwe voorzitter van CBBLees meer
 
 
Voorzichtig herstel ondernemersvertrouwen, vertrouwen in de economie op een historisch dieptepuntLees meer
 
 
Handhaving van de mestwetgeving Lees meer
 
 
Ontbossing en de opmaak van een boskansenkaart Lees meer
 
 
Afbouw van de varkensstapel Lees meer
 
 
Activiteitenverslag 2024 van het Vlaams LandbouwinvesteringsfondsLees meer
 
 
Mogelijke verschuiving van middelen voor plattelandsontwikkeling naar crisisbetalingenLees meer
 
 
Evaluatie en bijsturing van de brede weersverzekering Lees meer
 
 
Hans Bruyninckx IS opdrachthouder voor stroomgebiedbeheerplannen 2028–2033 Lees meer
 
 
Waarom zijn en blijven de aardappelprijzen laag?Lees meer