Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 mrt 2025 17:43 

Belpotato.be roept op om getekende contracten correct uit te voeren


Met verbazing verneemt Belpotato.be de voorstellen van enkele afnemers van aardappelen waarbij ze éénzijdig vanuit de afnemer de gecontracteerde hoeveelheden verminderen zonder enige vorm van overleg bij reeds getekende contracten. Dit is onaanvaardbaar. Vanuit de verwerkende industrie wordt ingeroepen, door het gewijzigde economische klimaat, dat er een te veel aan voorgestelde tonnages in aardappelcontracten aanwezig is voor het komende teeltseizoen.

Sinds de opstart van Belpotato.be zijn aardappelcontracten, contractvoorwaarden en de correcte naleving ervan een belangrijk aandachtspunt geweest. De voorbije jaren leverde Belpotato.be onder leiding van de FOD Economie heel wat inspanningen om tot een verbeterde en meer evenwichtige overeenkomst te komen.

De gedragscode voor het opmaken van contracten in de aardappelsector is een bijlage bij de code Laruelle van 2005 nl. de conventie contractuele landbouw. Deze conventie heeft tot doel om te zorgen voor een beter evenwicht in de handelsrelaties tussen landbouwproducten enerzijds en de toeleveranciers of afnemers van deze landbouwproducenten anderzijds. In 2006 werd de conventie voor de aardappelsector aangevuld met de gedragscode. Deze werd onder impuls van Belpotato.be een eerste maal geactualiseerd in 2021. Vorig jaar werd ter gelegenheid van Interpom de 2de actualisatie van deze gedragscode voorgesteld en ondertekend door alle leden van Belpotato.be.

Dit is amper enkele maanden geleden dat BB, ABS, FWA, Fiwap en Belgapom zich akkoord verklaarden met de update van de gedragscode. Het overleg dat eraan vooraf ging was soms moeilijk, de weg was lang maar alles gebeurde steeds in een constructieve sfeer met respect voor alle partijen aan de tafel.

Voor Belpotato.be is het éénzijdig verminderen van de gecontracteerde hoeveelheid die reeds door beide partijen werd ondertekend, ongezien en onaanvaardbaar. Belpotato.be benadrukt ook dat het wekenlang niet bevestigen aan de landbouwers hoeveel de contracthoeveelheid zal zijn,  getuigen van weinig respect naar de aardappelproducenten. Landbouwers zijn al een hele tijd bezig met het opmaken van een teeltplan en het afsluiten van de eventuele cultuurcontracten die daarvoor nodig zijn. En als alles dan vast ligt, begint de aardappelteler afspraken te maken voor het leveren van het pootgoed omdat het plantseizoen voor de deur staat.

Onaanvaardbaar is dat je op dat moment, net voor het plantseizoen start, de koude douche over je heen krijgt met de boodschap dat je 10 of 20% minder aardappelen kan telen onder contract dan eerder voorzien. Wederzijds respect en vertrouwen zijn essentieel voor een goede relatie tussen landbouwers en hun afnemers en net deze zijn bij een aantal actoren in de sector helemaal zoek. Belpotato.be roept dan ook op om meer respect te hebben voor de handelsrelatie tussen aardappelproducenten en -afnemers.

Belpotato.be vraagt dan ook met aandrang dat gemaakte en voorziene overeenkomsten worden nagekomen door alle partijen. De brancheorganisatie zal komende periode dan ook nagaan hoe de huidige situatie in de toekomst kan vermeden worden. In woelige tijden in de aardappelmarkt is de brancheorganisatie er bij uitstek om tot een constructief overleg te komen met alle betrokken spelers in de keten. 

 


  Nieuwsflash
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer