Enkele jaren geleden lanceerde Weyts het project 'Oog in oog': bedoeling was om lespakketten over dierenwelzijn op te bouwen, zodat leerkrachten er mee in de klas aan de slag kunnen gaan. Voor de 3 onderwijsniveaus, kleuter-, lager en secundair onderwijs, zijn in totaal 58 pakketten ontwikkeld door de educatieve organisatie Djapo, rond 5 verschillende thema's. Het kan gaan over dierenwelzijn in het algemeen, gezelschapsdieren, landbouwdieren, exotische dieren en proefdieren.
Intussen hebben zo'n 2.000 leerkrachten uit het basisonderwijs en 1.000 leerkrachten uit het secundair onderwijs het lesmateriaal gedownload. "Dieren zijn gevoelige wezens: het is belangrijk om kinderen kritisch te laten nadenken over hoe ze omgaan met dieren. We stellen vandaag vast dat nog niet alle kinderen, zeker in een stedelijke context, zich daarvan bewust zijn", zegt minister Weyts. "We zorgen nu voor een versterking van het project: zo kunnen leerkrachten hun leerlingen nog meer boeien rond dierenwelzijn."
Dankzij de extra middelen kan er voortaan een extra laag worden toegevoegd aan de lessen: leerkrachten kunnen een begeleider op school uitnodigen die ondersteuning op maat biedt. Zo kan er bijvoorbeeld een bewustwordingscampagne worden opgemaakt rond stress bij dieren, of kunnen leerlingen gaan helpen in een dierenasiel in de buurt. Bedoeling is dat het thema dierenwelzijn meer actief wordt verwerkt en gaat 'leven' in de klas.
"We komen met onze begeleiders langs in de klas, en helpen acties op poten zetten rond elk mogelijk thema van dierenwelzijn", vertelt Lien De Rick, inhoudelijk directeur van Djapo. "Zo worden dieren en dierenwelzijn ook in de praktijk gebracht." In de eerste fase werd zo'n 300.000 euro uitgetrokken voor het project. Voor deze tweede fase komt daar nog om en bij de 500.000 euro bij. Aanmelden voor de extra ondersteuning of de gratis lespakketten downloaden kan via www.dierenwelzijnindeklas.be