Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 okt 2024 17:40 

Honderden campings en duizenden vakantieverblijven liggen in jachtgebied


Tientallen campings en jeugdverblijven, honderden scholen en duizenden vakantieverblijven liggen op jachtterreinen in Vlaanderen. In de praktijk zal je geen jager in je tuin tegenkomen, maar veel eigenaars zijn zich er niet van bewust dat ook hun terrein jachtgebied is. Dat zegt Vogelbescherming Vlaanderen.

Een nieuw kaartensysteem van de Vlaamse overheid, Geopunt genaamd, brengt haarfijn in beeld welke gebieden in Vlaanderen geclassificeerd zijn als jachtterreinen. Vogelbescherming Vlaanderen analyseerde de data. Daaruit blijkt dat honderden vakantieverblijven en tuinen officieel jachtgebied zijn.

"Dit is verontrustend en roept de vraag op of dit nog langer aanvaardbaar is in een dichtbevolkt Vlaanderen", zegt Free Van Rompaey, woordvoerder van de natuurorganisatie.

Het gaat om maar liefst 1.941 vakantieverblijven. Daar blijft het niet bij: ook op het domein van 559 bed & breakfasts, 240 scholen, 109 jeugdverblijven en 95 campings of camperterreinen kan je in principe een jager met geweer in de hand tegen het lijf lopen.

Al zal het in de praktijk niet zo'n vaart lopen. "De kans om in je tuin een jager tegen te komen is klein. Er mag niet geschoten worden in de richting van huizen", zegt Van Rompaey.Sinds 2014 moeten jagers schriftelijke toestemming hebben van de eigenaars om een terrein te laten verklaren tot jachtgebied. Daarvoor volstond een mondelinge overeenkomst. "Maar eigenaars wisselen en worden niet op de hoogte gebracht, veel mensen weten dus niet dat hun tuin jachtgebied is."

Via Geopunt kan je makkelijk zelf je tuin schrappen als jachtgebied. "We willen burgers hier graag op attent maken. Om te mogen jagen met een geweer moet een gebied namelijk minstens 40 hectare groot zijn. Jagers durven wel eens een tuin inkleuren om hun gebied kunstmatig groter te maken", zegt Van Rompaey.

"Vogelbescherming Vlaanderen grijpt elk middel aan om de jachtsector in diskrediet te brengen", zegt Christophe Rutsaert, woordvoerder van de jagersvereniging Hubertus. "We zijn al jaren bezig met het digitaliseren van de jachtplannen en -kaarten, en hoewel dat tijd vergt, maken we voortdurend vooruitgang."

Rutsaert zegt dat de jachtsector samen met het Agentschap Natuur en Bos werkt aan gedetailleerde digitale weergaven van waar al dan niet met het geweer mag worden gejaagd. "Vogelbescherming Vlaanderen is bij die gesprekken niet betrokken. Ze vervallen daarom in technische discussies om de jacht in een slecht daglicht te stellen.

Wat betreft de bezorgdheden over jagen in woongebieden, stelt Rutsaert dat er niet gejaagd wordt in woonwijken, ook al zijn bepaalde gebieden ingekleurd. "We sensibiliseren onze achterban om jachtgebieden op een correcte manier in te kleuren. Hoewel jachtplannen historisch gegroeid zijn, wordt er nu, door de evolutie van technologie, meer en meer gedetailleerd gekeken naar waar wel en niet gejaagd wordt."

En hoewel het jachtrecht op basis van toestemming van de eigenaar wordt verleend, is het volgens Rutsaert door de privacywet niet altijd even gemakkelijk om op een officiële manier te achterhalen wie de rechtmatige eigenaar is van een stuk grond. "Hierdoor weet de jager soms niet van wie een grond is, zeker wanneer deze wordt doorverkocht zonder melding. De jachtsector zelf krijgt niet voldoende middelen om te achterhalen van wie een stuk grond is om daar te kunnen jagen."

 


  Nieuwsflash
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Droog­te­over­leg: oppomp­ver­bod op alle onbe­vaar­ba­re waterlopen Lees meer
 
 
Fedagrim maakt zich op voor AGRIBEX 2025 Lees meer
 
 
België een van de droogste regio's van Europa begin juniLees meer
 
 
Opmaak overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten - Draaiboek Lees meer
 
 
Verplicht gewasbeschermingsmiddelenregister - Overleg Lees meer
 
 
Draaiboek 'Coördinatie bij waterschaarste en droogte' Lees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer
 
 
Over PFAS regels en normenLees meer
 
 
Adviesverlening in het kader van het vergunningenbeleid Lees meer
 
 
Kritiek op het beleid van de Vlaamse RegeringLees meer
 
 
15 landen bouwen samen de gemeenschappelijk Europese landbouw- dataspace Lees meer
 
 
Landbouwers zijn volop bezig met het verduurzamen van de landbouwpraktijken Lees meer
 
 
Aardappelverbruik in Belgiën in 2024Lees meer
 
 
Hendrik Vandamme wordt nieuwe voorzitter van CBBLees meer
 
 
Voorzichtig herstel ondernemersvertrouwen, vertrouwen in de economie op een historisch dieptepuntLees meer