De Belgische oogstramingen liggen in lijn met de ook zeer lage prognoses voor de Europese appelen- en perenoogst. Volgens de ramingen die het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en het Verbond van Belgisch Tuinbouwveilingen (VBT) uitvoerden bij 200 fruitteeltbedrijven in heel België, zullen er dit seizoen 133 miljoen kilogram appels (-34 procent) en 279 miljoen kilogram peren (-26 procent) geoogst worden.
De cijfers bevestigen het vermoeden van Danny Bylemans van PC Fruit in Velm. “Uit de steekproeven blijkt dat de daling relatief gezien nog meevalt”, zegt hij. “Men spreekt voor de peren van een terugval van 26 procent, maar ook vorig jaar was er geen recordoogst. Dat komt grotendeels door het donkere voorjaar en de hagel. Daarop kwam een bacterie, waardoor een deel van de vruchtjes geraakt en afgevallen zijn.”
“Voor de appels speelt het verminderende areaal mee”, stelt Bylemans. “Daar zitten we ongeveer aan 4.500 hectare, nog maar de helft van vijftien jaar geleden. Daarnaast heeft de vorst van april ervoor gezorgd dat een deel van de appels bevroren waren.”
Natte, hagel, vorst en bacterie
Het donkere voorjaar heeft geen invloed op de smaak van de appelen en peren. Alle vruchten met schade zijn tijdens de groei manueel verwijderd. “De smaak wordt vooral in de laatste weken voor de oogst gevormd door de fotosynthese”, aldus Bylemans. Het verwachte goede weer van de komende dagen zal de smaak dus ten goede komen, al moeten de fruittelers wel oppassen voor zonnebrand.
Duurder?
De vraag blijft ongeveer constant en Bylemans verwacht dat de prijs van de peren mogelijk iets zal stijgen door de mindere oogst. “België is een grote producent net als Nederland. Twee van de drie belangrijkste producenten zitten met een veel te lage productie. Dat kan ervoor zorgen dat de peren iets duurder worden.”
Voor de appels zal er volgens Bylemans geen noemenswaardige prijsstijging zijn, omdat we in België met een structurele overproductie zitten.