Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 jun 2024 12:24 

Favoriete BBQ-vlees van de Belg is … worst


We hebben er lang op moeten wachten, maar nu is het eindelijk zover: het zomert en dat luidt de start van het barbecueseizoen in. VLAM vroeg aan duizend Belgen wat zij het liefst op hun rooster leggen. Worst blijkt de populairste barbecuebereiding, gevolgd door brochettes, spek en steak.

 

BBQ-tafel

 

71% van de Belgen vindt dat barbecueën een traditie is die niet verloren mag gaan. Dat blijkt uit onderzoek van VLAM*. Gemiddeld tien keer per jaar zitten we gezellig rond de barbecue, zowel thuis met het gezin als elders (bij familie, vrienden, evenementen…). Bij meer dan de helft van de Belgen (54%) begint het te kriebelen om te barbecueën van zodra het mooi weer is.

Liefst vlees op de grill

Voor 53% van de barbecueënde Belgen is vlees onmisbaar op het rooster. Verder heeft 25% heel graag vlees bij een barbecue en 15% liefst wel. Voor slechts 7% hoeft vlees dus niet. De producten die het vaakst op de barbecue belanden, zijn vooral worsten (34%), brochettes (21%), spek (16%) en steak (16%). Ook ribbetjes (15%) en vis (al dan niet in papillot, 14%) zijn populair.

Groenten & aardappelen als side dishes

Bij een barbecue horen ook groenten (zowel in salades als gegrild), vinden we: voor 32% van de ondervraagden zijn ze onmisbaar, 37% wil ze heel graag en 23% heeft ze er liefst wel bij. Voor slechts 8% van de Belgen hoeven groenten dus niet. Sla, tomaten, komkommer en geraspte wortelen zijn de favoriete koude groenten van de Belg. Paprika, aubergine, courgette, ajuin, champignons en maïs zijn dan weer de groenten die het vaakst op de rooster gelegd worden.

Wie barbecue zegt, zegt ook aardappelen. 90% van de Belgen heeft liefst aardappelen bij een barbecue, waarvan zo’n 25% ze zelfs onmisbaar vindt. We lusten ze zowel warm (gegrild of gepoft op de barbecue) als koud (in een aardappelsalade).

Tot slot schenken we bij een barbecue verschillende dranken. Wijn (rood, wit en rosé) blijkt de grootste favoriet, gevolgd door water, frisdrank en bier.

 


  Nieuwsflash
 
Japan brengt 210.000 ton rijst op de markt om gestegen prijs terug te dringen Lees meer
 
 
IPM richtlijnen checklist 2025Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist gaat in midden juni 2025 Lees meer
 
 
Bemestingsseizoen start op 17 februariLees meer
 
 
Een derde van de EU-uitgaven gaat naar landbouw Lees meer
 
 
NEPG waarschuwt voor risico’s van toenemend aardappelareaal Lees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer
 
 
Het imago van de sierteeltsector Lees meer
 
 
Uitleg over het deel over landbouw in het federale regeerakkoordLees meer
 
 
Controle op de middelen uit het GLBLees meer
 
 
8,4 miljoen euro voor projecten voor innovatie, samenwerking en demonstratie Lees meer
 
 
Graanvergaderingen voorjaar 2025 Lees meer
 
 
Minimummaat voor tong is 24 cmLees meer
 
 
Impact van het aanhoudende regenweer op de fruitteelt en landbouw HaspengouwLees meer
 
 
Poolse EU-voorzitterschap en de impact daarvan op de Vlaamse landbouwLees meer
 
 
Meldpunt agribashing.be Lees meer
 
 
Educatieve lessen over dierenwelzijn in het onderwijs Lees meer
 
 
januari 2025 evenaarde natterecord van januari 2004 Lees meer
 
 
Franse cognac-uitvoer naar China keldert door importheffingen Lees meer
 
 
Staan Oostende en Brugge binnen 75 jaar onder water door klimaatverandering? Lees meer
 
 
Studiedag AardappelenLees meer
 
 
Vanessa Vaxelaire uitgeroepen tot ‘Wine Lady of the Year 2025’Lees meer
 
 
Frankrijk: De EU moet op de schop, minder regels, meer concurrentieLees meer
 
 
Lancering aan van de vaccinatiecampagne tegen blauwtong Lees meer
 
 
Water vasthouden met stuwen: types, eigenschappen en checklist Lees meer