Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 mei 2024 11:11 

VLIF 2023


Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij heeft het VLIF-activiteitenverslag 2023 gepubliceerd, met daarin cijfergegevens over zowel de uitgevoerde als de aangevraagde investeringen. Het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) is en blijft een belangrijke speler bij de ondersteuning van investeringen op een land- of tuinbouwbedrijf en bij de vestiging van jonge landbouwers en tuinders.

Bestanden beschikbaar voor download:
Activiteitenverslag (631.6 Kb)

In 2023 ging meer dan 90% van de uitbetaalde steun naar particuliere land- en tuinbouwers in de vorm van investerings- en opstartsteun. De overige 10% uitbetaalde steun gaat naar niet-productieve investeringen en specifieke oproepen die het Agentschap Landbouw lanceert (bv. projectsteun voor innovatie in de landbouw). De cijfers illustreren dat die steun terecht komt bij alle deelsectoren in de Vlaamse land- en tuinbouw.

We zien dat investeringen in duurzame technieken een topper zijn in de aanvragen die landbouwers indienen bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Denk daarbij dan aan investeringen in energiebesparing, verbetering van de waterkwaliteit en -kwantiteit, automatisatie, ... Alle deelsectoren van de Vlaamse land- en tuinbouw hebben behoefte aan specifieke investeringen om hun productie duurzamer te maken en het VLIF ondersteunt hen daarbij.

Maar wat zijn de effecten van de gesteunde investeringen op duurzaamheid? Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij volgt dat nauwgezet op via een duurzaamheidsdatabank. We kijken daarbij onder meer naar energiegebruik, broeikasgasuitstoot, ammoniakemissie en wateropslag. De methodologie die daarvoor wordt gebruikt, werd in 2023 uitgewerkt en gevalideerd door het studiebureau RDC Environment. Validatie en uitbreiding methodologie VLIF. Validatie en uitbreiding van de methodologie ter berekening van de duurzaamheidsaspecten per investeringstype VLIF | Vlaanderen.be

In 2023 werden de gewijzigde VLIF-maatregelen, zoals opgenomen in het Vlaams Strategisch Plan, uitgevoerd. Uit de cijfers blijkt dat de steunmaatregelen de professionele land- en tuinbouwers blijven aanspreken. In totaal werd er 172 miljoen euro steun aangevraagd voor investeringen en 7 miljoen euro voor opstart- en overnamesteun.

Meer dan de helft van de investeringsaanvragen komt van jonge landbouwers, die profiteren van een verhoogd steunpercentage. Wat betreft opstart- en overnamesteun voor jonge landbouwers, werden in 2023 199 aanvragen ingediend, die allemaal werden geselecteerd. Dankzij gewijzigde voorwaarden en de mogelijkheid om ook de opstart van een bedrijf te financieren, zien we een toename in het aantal aanvragen ten opzichte van voorgaande jaren.

Omdat het nieuwe Gemeenschappelijke landbouwbeleid van start ging op 1 januari 2023, is vergelijking met de VLIF-investeringen van de vorige jaren niet mogelijk.

Het VLIF-activiteitenverslag 2023 vindt u op https://lv.vlaanderen.be/activiteitenverslagen-vlaams-landbouwinvesteringsfonds

Meer informatie over het VLIF, de verschillende maatregelen en de specifieke voorwaarden vindt u terug op de website https://lv.vlaanderen.be/subsidies/vlif-steun-voor-de-land-en-tuinbouw.

 


  Nieuwsflash
 
Aantal gevallen blauwtong in België verdubbeld in halve week tijd Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-brochure 2024 met extra driftreducerende techniek en -dop Lees meer
 
 
Breeders Trust treft schikking met Belgische Hoevepootgoed telerLees meer
 
 
Inning van de verplichte bijdragen in de sector pluimvee 2024 Lees meer
 
 
Cofabel breidt verder uit en neemt Martens Traktor Bree overLees meer
 
 
Mening over B3W en de begeleiding voor een betere bodem- en waterkwaliteitLees meer
 
 
Te veel effluent in opslag door nat weer: wat zijn de opties voor de landbouwer? Lees meer
 
 
Machtiging aan de lokale overheden voor bacterievuur Lees meer
 
 
Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer