Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 09 apr 2024 11:12 

Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekte


Door de inzet van ultra-hoge-resolutie dronebeelden in combinatie met AI, is er een nieuwe methode ontwikkeld voor de vroege detectie van Alternaria - een schimmelziekteverwekker die aanzienlijke schade aan aardappelgewassen kan aanrichten door de bladeren, stengels en soms zelfs de knollen te infecteren. Deze doorbraak markeert een significante vooruitgang in precisielandbouw, waarmee telers gerichter en efficiënter kunnen ingrijpen, resulterend in gezondere gewassen en een duurzamere landbouwpraktijk.

"Dit is een gamechanger voor de aardappelindustrie," legt onderzoeker Jana Wieme uit. "Door deze technologie kunnen we de ziekte detecteren voordat deze zichtbaar is voor het blote oog, wat de effectiviteit van de bestrijding aanzienlijk kan verhogen."

Jana Wieme voerde dit onderzoek uit onder begeleiding van twee promotoren en in samenwerking met IDLab (Sam Leroux), ILVO (Simon Cool) en de Bayer Forward Farming leerstoel; professor Jan Pieters focust op plantengezondheid en duurzame gewasbescherming, terwijl Prof. Wouter Maes expert is in precisielandbouw en milieuvriendelijke landbouwtechnieken.

De innovatieve aanpak maakt gebruik van een specifieke vorm van AI, een eigen compact convolutioneel neuraal netwerk, dat patronen – in dit geval kleine vlekken op infraroodfoto’s - kan herkennen in afbeeldingen door te leren van voorbeelden, net zoals het menselijk brein leert van ervaringen. Dit stelt het netwerk in staat om zelfs de kleinste aanwijzingen van de ziekte op te sporen voor die met het blote oog te zien zijn. Het team heeft dit model getest op datasets verzameld over verschillende groeiseizoenen. "Wat ons onderzoek uniek maakt, is dat we de proeven 4 verschillende groeiseizoenen hebben herhaald, en dat ons model ook werkt op datasets waar het geen trainingsfoto’s van heeft aangeleerd. Ons model is dus al in staat om in de praktijk toegepast te worden. Bovendien bereikt ons model een nauwkeurigheid die vergelijkbaar is met de huidige state-of-the-art modellen, maar is het veel sneller en efficiënter in het verwerken van de beelden," benadrukt Wieme.

De praktische implicaties van deze ontwikkeling zijn niet te onderschatten. Traditioneel wordt de ziekte bestreden door regelmatig gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Deze middelen brengen soms hoge kosten met zich mee en kunnen belastend zijn voor het milieu. De nieuwe methode biedt de mogelijkheid om de ziekte vroegtijdig en lokaal te detecteren, wat een gerichtere en dus duurzamere inzet van middelen mogelijk maakt.

Onderzoeker Wieme licht toe: "Deze technologie stelt ons in staat om gedetailleerde 'ziektekaarten' van de velden te maken. Boeren kunnen deze informatie gebruiken om alleen die delen van het veld te behandelen waar de ziekte daadwerkelijk voorkomt." Dit bespaart niet alleen kosten, maar vermindert ook de milieu-impact van de landbouwpraktijk.

Het onderzoeksteam is optimistisch over de toekomstige toepassingen van hun werk. "Hoewel we ons nu hebben gericht op Alternaria in aardappelvelden, is de methodiek breed toepasbaar voor de detectie van diverse ziektes in verschillende gewassen," stelt Wieme. "Dit opent nieuwe deuren naar een efficiëntere en duurzamere landbouw."

Terwijl de landbouwwereld zich aanpast aan de uitdagingen van de 21e eeuw, lijkt de combinatie van drones en kunstmatige intelligentie een veelbelovend instrument te zijn in het arsenaal van de moderne boer. Met deze technologische vooruitgang aan hun zijde, kunnen telers vooruit kijken naar een toekomst waarin gewasbescherming niet alleen effectiever, maar ook vriendelijker voor de planeet is.

UGent benadrukt het belang van samenwerking rond duurzame landbouwinnovaties en nodigt bedrijven, beleidsmakers en onderzoeksinstituten uit om hierin gezamenlijk op te trekken. Dit kan de transitie naar duurzame voedselproductie versnellen en een positieve omwenteling in de voedingsindustrie teweegbrengen.

Contact opnemen kan via

Professor Wouter Maes

wouter.maes@ugent.be

09 264 59 14

Onderzoeksprofiel

Jana Wieme

Jana.wieme@ugent.be

Onderzoeksprofiel

Professor Jan Pieters

Jan.pieters@ugent.be

+32 479 32 02 62

Onderzoeksprofiel

Bron: http://hdl.handle.net/1854/LU-01HRAQA134N5C1N7B1Z8XGSSNK
Onderzoeksnieuws in samenwerking met: UGent-Crelan leerstoel landbouwinnovatie

 

 


  Nieuwsflash
 
Tiana (18) wil boerderij van opa en oma overnemenLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Verzopen akkers einde meiLees meer
 
 
Bisschoppen gaan met boeren in gesprek over agro-ecologieLees meer
 
 
Cijfers verwerkingsindustrie aardappelenLees meer
 
 
Demo onkruidbestrijding in ruggenteelten Lees meer
 
 
Aub flexi-jobs in de land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Lozen van schadelijke stoffen in Noordzee blijft probleem Lees meer
 
 
Slechte weersomstandigheden doen de veldwerkzaamheden vertragen, wat nu met mijn verzamelaanvraag?Lees meer
 
 
VLIF 2023Lees meer
 
 
Vrijwillige maatregelen voor milieu, klimaat en biodiversiteitLees meer
 
 
Agrometeorologisch bericht 15/5Lees meer
 
 
Landbouwers die aan korte keten doen, voelen zich gewaardeerd Lees meer
 
 
Agrifirm: the power of regenerative agricultureLees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw ťn natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer