Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 apr 2024 10:24 

Voederbieten, een oud maar (klimaat)robuust gewas


Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Praktijkonderzoek, Voederbieten en andere gewassen en getagd klimaatrobuust gewas, voederbieten op 5 april 2024.

Voederbieten zijn een smakelijk voer en ze kunnen deels krachtvoer vervangen. De laatste jaren profileerden voederbieten zich ook als een klimaatrobuust gewas gezien de mogelijkheid tot groeicompensatie na een droogteperiode. De teelt zit dan ook in de lift, met jaarlijks een gestage stijging van het areaal.

Welke voordelen bieden voederbieten?
Voederbieten opnemen in de teeltrotatie en het rantsoen kan op vele vlakken voordelen opleveren. Weinig voedergewassen halen zulke hoge producties: een hoge droge stofopbrengst en de hoogste kVEM-equivalent of voederwaarde-opbrengst. Voederbieten zijn een smakelijk voer en kunnen deels krachtvoer vervangen. Voederbieten hebben zich de laatste jaren ook geprofileerd als een klimaatrobuust gewas gezien de mogelijkheid tot groei-compensatie na een droogteperiode. De teelt zit dan ook terug in de lift, met jaarlijks een gestage stijging van het areaal.

Er bestaan heel wat redenen om voederbieten te telen, maar toch leven er bij heel wat landbouwers vooroordelen rond voederbieten, zoals het arbeidsintensieve karakter. Arbeid, zowel qua teelt als qua vervoedering, is in de meeste gevallen de voornaamste reden om niet aan de slag te gaan met voederbieten. Er bestaat echter ook een uitgebreide groep voorstanders van voederbieten, die overtuigd zijn van de vele voordelen. Door de jaren heen hebben ze de teelt ingepast in hun teeltplan en rantsoen. Nu streven ze verder naar optimalisatie. De Facebookgroep Voederbietenboeren is een voorbeeld van deze dynamiek.  

Dit project wil voederbieten terug meer in de kijker zetten, door gerichte demonstratie- en voorlichtingsacties. Alle aspecten van de teelt, de bewaring en de vervoedering komen aan bod, met een speciale focus op rassenkeuze en weerstand tegen de veranderende weersomstandigheden enerzijds en bewaring/vervoedering anderzijds.  

Looptijd project
Het project Voederbieten, een (klimaat)robuust gewas loopt van 15/03/2024 tot en met 14/03/2026.
Dit project wordt medegefinancieerd door de Europese Unie  en verloopt in samenwerking met Landbouwcentrum voor Voedergewassen vzw, Hooibeekhoeve en Proefhoeve Bottelare.

 


  Nieuwsflash
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer