Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 mrt 2024 09:21 

Eerste geautomatiseerd indelingstoestel voor runderkarkassen erkend


Vlaamse slachthuizen kunnen vanaf nu kiezen om de classificatie van runderkarkassen op een geautomatiseerde manier te doen door het zopas erkende systeem VBS 2000 te installeren en in gebruik te nemen. Dit systeem geeft een inschatting van de bevleesdheid en vetheid op basis van camerabeelden en een complex algoritme.

Slachthuizen die op jaarbasis wekelijks gemiddeld meer dan 75 runderen slachten van ten minste acht maanden oud, zijn verplicht om deze karkassen te classificeren. Daarbij wordt dan een visuele inschatting gemaakt van de bevleesdheid (SEUROP) en de vetheid van de karkassen. Op die manier worden karkassen op een gestandaardiseerde en uniforme manier beoordeeld over de hele Europese eenheidsmarkt. Vandaag wordt deze classificatie in de Vlaamse slachthuizen uitgevoerd door classificeerders, die door het Agentschap Landbouw en Zeevisserij erkend zijn na een intensieve opleiding en examen.

Ondertussen zijn er ook geautomatiseerde indelingsmethoden actief in de EU. Daarom werd op 11 maart 2024 het geautomatiseerde indelingsmethode voor runderkarkassen, nl. VBS 2000, als eerste in Vlaanderen door de minister erkend. Vóór deze erkenning doorliep dit toestel overeenkomstig de Europese regels en notificatieprocedures een uitgebreide kalibratie- en certificeringsproef, waarbij een representatieve steekproef van karkassen parallel beoordeeld werd door een aantal binnen- en buitenlandse experten. Een grondige data-analyse resulteerde in een formule (een complex algoritme) dat op basis van camerabeelden het karkas correct kan classificeren. Deze proef werd voorbereid en uitgevoerd onder begeleiding van de CBKc van de Universiteit Gent en in nauwe samenwerking met de constructeur van het toestel, enkele betrokken slachthuizen, IVB (Interprofessionele Vereniging voor het Belgisch vlees vzw) en Febev (de federatie van het Belgisch vlees vzw).

De erkenning betekent dat de Vlaamse runderslachthuizen vanaf nu kunnen kiezen voor dit geautomatiseerd classificatiesysteem. In dat geval neemt het slachthuis hiervoor contact op met het Agentschap Landbouw en Zeevisserij zodat, vooraf aan de ingebruikname, de nodige tests van conformiteit en betrouwbaarheid kunnen gebeuren.

Voor meer details over het kader waarbinnen de erkenning toegekend werd, de inhoud en uitwerking van de certificeringsproef en een aantal technische specificaties van het erkende toestel verwijzen we graag door naar de website: https://lv.vlaanderen.be/dier/runderen/karkasclassificatie .

 


  Nieuwsflash
 
Steun voor investeringsprojecten voor duurzame verwerking en afzet van landbouwproducten Lees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest opgedoken in Duitsland op 200 km van de landsgrens Lees meer
 
 
Vereenvoudigingen GLB nav de boerenprotestenLees meer
 
 
Voortaan kan de ene persoon fiscale handelingen uitvoeren voor een andere persoonLees meer
 
 
Ramp 'Overstromingen 5-22/11/2023': indienen dossier tot 31/7Lees meer
 
 
Aardappelziekte bijzonder agressiefLees meer
 
 
Droogte - Schadedossiers (update april 2024)Lees meer
 
 
Wallonië krijgt wasberen niet wegLees meer
 
 
Radio Inagro: “Water wordt even kostbaar of kostbaarder dan meststoffen” Lees meer
 
 
Maatregelen tegen watervervuiling veroorzaakt door bentazon Lees meer
 
 
ETCH-pleidooi voor ondergronds hoogspanningsnetwerk op gelijkstroom - Impact op Ventilus Lees meer
 
 
Conditionaliteit 2023-2027 GLBLees meer
 
 
Demo onkruidbestrijding in ruggenteelten Lees meer
 
 
Agrifirm: the power of regenerative agricultureLees meer