Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 30 mrt 2024 09:21 

Eerste geautomatiseerd indelingstoestel voor runderkarkassen erkend


Vlaamse slachthuizen kunnen vanaf nu kiezen om de classificatie van runderkarkassen op een geautomatiseerde manier te doen door het zopas erkende systeem VBS 2000 te installeren en in gebruik te nemen. Dit systeem geeft een inschatting van de bevleesdheid en vetheid op basis van camerabeelden en een complex algoritme.

Slachthuizen die op jaarbasis wekelijks gemiddeld meer dan 75 runderen slachten van ten minste acht maanden oud, zijn verplicht om deze karkassen te classificeren. Daarbij wordt dan een visuele inschatting gemaakt van de bevleesdheid (SEUROP) en de vetheid van de karkassen. Op die manier worden karkassen op een gestandaardiseerde en uniforme manier beoordeeld over de hele Europese eenheidsmarkt. Vandaag wordt deze classificatie in de Vlaamse slachthuizen uitgevoerd door classificeerders, die door het Agentschap Landbouw en Zeevisserij erkend zijn na een intensieve opleiding en examen.

Ondertussen zijn er ook geautomatiseerde indelingsmethoden actief in de EU. Daarom werd op 11 maart 2024 het geautomatiseerde indelingsmethode voor runderkarkassen, nl. VBS 2000, als eerste in Vlaanderen door de minister erkend. Vóór deze erkenning doorliep dit toestel overeenkomstig de Europese regels en notificatieprocedures een uitgebreide kalibratie- en certificeringsproef, waarbij een representatieve steekproef van karkassen parallel beoordeeld werd door een aantal binnen- en buitenlandse experten. Een grondige data-analyse resulteerde in een formule (een complex algoritme) dat op basis van camerabeelden het karkas correct kan classificeren. Deze proef werd voorbereid en uitgevoerd onder begeleiding van de CBKc van de Universiteit Gent en in nauwe samenwerking met de constructeur van het toestel, enkele betrokken slachthuizen, IVB (Interprofessionele Vereniging voor het Belgisch vlees vzw) en Febev (de federatie van het Belgisch vlees vzw).

De erkenning betekent dat de Vlaamse runderslachthuizen vanaf nu kunnen kiezen voor dit geautomatiseerd classificatiesysteem. In dat geval neemt het slachthuis hiervoor contact op met het Agentschap Landbouw en Zeevisserij zodat, vooraf aan de ingebruikname, de nodige tests van conformiteit en betrouwbaarheid kunnen gebeuren.

Voor meer details over het kader waarbinnen de erkenning toegekend werd, de inhoud en uitwerking van de certificeringsproef en een aantal technische specificaties van het erkende toestel verwijzen we graag door naar de website: https://lv.vlaanderen.be/dier/runderen/karkasclassificatie .

 


  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vr 30 april inLees meer