Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 30 mrt 2024 08:50 

Weinig sneeuwval deze winter


Over het algemeen viel er in de winter van 2024 weinig sneeuw, maar vooral in februari bleef sneeuw afwezig. Afgelopen winter viel er in Ukkel slechts gedurende 5 dagen neerslag die geheel of gedeeltelijk uit sneeuw bestond (normaal: 12,6 dagen). In de rest van het land viel er gedurende 25 dagen neerslag die geheel of gedeeltelijk uit sneeuw bestond.

December

In Ukkel viel de eerste sneeuw op 3 december. De maximale sneeuwhoogte bereikte op 3 en 4 december 2 cm. In de rest van het land heeft het 8 dagen gesneeuwd. Bij Mont Rigi (Waimes) was het sneeuwlaag, die zich eind november had gevormd, aanwezig van 1 tot 9 december. De maximale dikte daar was 17 cm van de 1e tot de 5e van de maand. Januari Metingen van de dikte van de sneeuwlaag in Ukkel op 17 januari 2024.

In Ukkel viel gedurende vier dagen neerslag die geheel of gedeeltelijk uit sneeuw bestond. Zo vormde zich van 15 tot 21 januari een laagje sneeuw, waarvan de maximale dike 11 cm was op 18 en 19 januari. Over het hele grondgebied viel gedurende 14 dagen neerslag die geheel of gedeeltelijk uit sneeuw bestond. Lokaal zorgde dit voor sneeuwbedekking van 7 tot 22 januari. De maximale dikte werd gemeten bij Mont-Rigi (Waimes) en bedroeg op 18 januari 24 cm.

Op 17 januari werd een groot deel van het land getroffen door hevige sneeuwval, tijdelijk voorafgegaan door ijskoude regen ten zuiden van de Samber en Maas. Alleen het noordwestelijke deel van het grondgebied werd weinig of niet getroffen door deze sneeuwval. Op de ochtend van 18 januari registreerden we 11 cm in Bougnies (Quévy), 14 cm in Awirs (Flémalle), 15 cm in Ransberg (Kortenaken) en Bornival (Nijvel), 16 cm in Mazy (Gembloux). Vanwege de betrokken geografische omvang en de waargenomen sneeuwdieptes vormt dit de belangrijkste sneeuwepisode in België sinds die van 12 maart 2013. Voor ons referentiestation in Ukkel moeten we zelfs teruggaan tot 13 maart 2013 voor een ​​dikkere sneeuwlaag (13 cm).

Februari Metingen van de dikte van de sneeuwlaag op Mont Rigi op 24 februari 2024.

Op ons grondgebied viel er gedurende drie dagen een neerslag die geheel of gedeeltelijk uit sneeuw bestond. In de Hoge Venen zorgde dit op 23 en 24 februari voor een tijdelijke sneeuwbedekking op het terrein. De maximale dikte werd gemeten bij Mont-Rigi (Waimes) en bedroeg tijdens deze twee dagen slechts 1 cm. De laatste keer dat er in ons land zo weinig sneeuw lag in de maand februari dateert van 1982.

Zachtere winters is een trend

De zeer zachte winter van 2023-2024, de tweede zachtste winter sinds het begin van de metingen in Brussel-Ukkel, maakt deel uit van een trend die al enkele jaren wordt waargenomen en die wordt gekenmerkt door een daling van het aantal van sneeuwdagen. De laatste sneeuwwinter in ons land was alweer in 2018.

Link naar de evolutie van het aantal dagen met sneeuwval in Ukkel. 

 


  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vr 30 april inLees meer