Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 mrt 2024 08:50 

Weinig sneeuwval deze winter


Over het algemeen viel er in de winter van 2024 weinig sneeuw, maar vooral in februari bleef sneeuw afwezig. Afgelopen winter viel er in Ukkel slechts gedurende 5 dagen neerslag die geheel of gedeeltelijk uit sneeuw bestond (normaal: 12,6 dagen). In de rest van het land viel er gedurende 25 dagen neerslag die geheel of gedeeltelijk uit sneeuw bestond.

December

In Ukkel viel de eerste sneeuw op 3 december. De maximale sneeuwhoogte bereikte op 3 en 4 december 2 cm. In de rest van het land heeft het 8 dagen gesneeuwd. Bij Mont Rigi (Waimes) was het sneeuwlaag, die zich eind november had gevormd, aanwezig van 1 tot 9 december. De maximale dikte daar was 17 cm van de 1e tot de 5e van de maand. Januari Metingen van de dikte van de sneeuwlaag in Ukkel op 17 januari 2024.

In Ukkel viel gedurende vier dagen neerslag die geheel of gedeeltelijk uit sneeuw bestond. Zo vormde zich van 15 tot 21 januari een laagje sneeuw, waarvan de maximale dike 11 cm was op 18 en 19 januari. Over het hele grondgebied viel gedurende 14 dagen neerslag die geheel of gedeeltelijk uit sneeuw bestond. Lokaal zorgde dit voor sneeuwbedekking van 7 tot 22 januari. De maximale dikte werd gemeten bij Mont-Rigi (Waimes) en bedroeg op 18 januari 24 cm.

Op 17 januari werd een groot deel van het land getroffen door hevige sneeuwval, tijdelijk voorafgegaan door ijskoude regen ten zuiden van de Samber en Maas. Alleen het noordwestelijke deel van het grondgebied werd weinig of niet getroffen door deze sneeuwval. Op de ochtend van 18 januari registreerden we 11 cm in Bougnies (Quévy), 14 cm in Awirs (Flémalle), 15 cm in Ransberg (Kortenaken) en Bornival (Nijvel), 16 cm in Mazy (Gembloux). Vanwege de betrokken geografische omvang en de waargenomen sneeuwdieptes vormt dit de belangrijkste sneeuwepisode in België sinds die van 12 maart 2013. Voor ons referentiestation in Ukkel moeten we zelfs teruggaan tot 13 maart 2013 voor een ​​dikkere sneeuwlaag (13 cm).

Februari Metingen van de dikte van de sneeuwlaag op Mont Rigi op 24 februari 2024.

Op ons grondgebied viel er gedurende drie dagen een neerslag die geheel of gedeeltelijk uit sneeuw bestond. In de Hoge Venen zorgde dit op 23 en 24 februari voor een tijdelijke sneeuwbedekking op het terrein. De maximale dikte werd gemeten bij Mont-Rigi (Waimes) en bedroeg tijdens deze twee dagen slechts 1 cm. De laatste keer dat er in ons land zo weinig sneeuw lag in de maand februari dateert van 1982.

Zachtere winters is een trend

De zeer zachte winter van 2023-2024, de tweede zachtste winter sinds het begin van de metingen in Brussel-Ukkel, maakt deel uit van een trend die al enkele jaren wordt waargenomen en die wordt gekenmerkt door een daling van het aantal van sneeuwdagen. De laatste sneeuwwinter in ons land was alweer in 2018.

Link naar de evolutie van het aantal dagen met sneeuwval in Ukkel. 

 


  Nieuwsflash
 
Steun voor investeringsprojecten voor duurzame verwerking en afzet van landbouwproducten Lees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest opgedoken in Duitsland op 200 km van de landsgrens Lees meer
 
 
Vereenvoudigingen GLB nav de boerenprotestenLees meer
 
 
Voortaan kan de ene persoon fiscale handelingen uitvoeren voor een andere persoonLees meer
 
 
Ramp 'Overstromingen 5-22/11/2023': indienen dossier tot 31/7Lees meer
 
 
Aardappelziekte bijzonder agressiefLees meer
 
 
Droogte - Schadedossiers (update april 2024)Lees meer
 
 
Wallonië krijgt wasberen niet wegLees meer
 
 
Radio Inagro: “Water wordt even kostbaar of kostbaarder dan meststoffen” Lees meer
 
 
Maatregelen tegen watervervuiling veroorzaakt door bentazon Lees meer
 
 
ETCH-pleidooi voor ondergronds hoogspanningsnetwerk op gelijkstroom - Impact op Ventilus Lees meer
 
 
Conditionaliteit 2023-2027 GLBLees meer
 
 
Demo onkruidbestrijding in ruggenteelten Lees meer
 
 
Agrifirm: the power of regenerative agricultureLees meer