Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 nov 2023 11:02 

Eruopese steun voor Vlaamse appeltelers, biologische veehouders en producenten van geitenmelk


De Vlaamse appeltelers, biologische veehouders en producenten van geitenmelk mogen in de loop van januari 2024 de uitbetaling verwachten van crisissteun.

De Vlaamse regering keurde vrijdag de regeling goed, waardoor de crisismiddelen al in januari uitbetaald kunnen worden. De totale crisissteun bedraagt 1,8 miljoen euro aan Europese middelen. De ene helft van de steun is bestemd voor de appeltelers, de andere helft van het bedrag wordt verdeeld onder de biologische veehouders en producenten van geitenmelk.

De gestegen voeder- en energiekosten, die zich niet vertalen in hogere verkoopprijzen wegens de langlopende contracten met de afnemers, zijn de voornaamste verklaring voor de verslechterende bedrijfsresultaten in de melkgeitensector en de biologische veehouderij. De helft van het bedrag van 1,8 miljoen euro is voorzien voor de appeltelers. Zij hebben het moeilijk omdat de Belgische appels moeten opboksen tegen goedkopere appels uit Oost-Europese lidstaten. De telers krijgen 300 euro voor de eerste acht hectare en een lager bedrag voor de resterende hectares. De steun geldt enkel voor actieve landbouwers die in 2023 over minstens 1 hectare appelbomen beschikten.

Biologische veehouders komen snel in aanmerking voor crisissteun: als actieve landbouwer moesten ze in 2022 tien varkens of vijftig kippen houden. Producenten van geitenmelk komen in aanmerking als ze als actieve landbouwer gedurende 2022 minstens vijftig geiten hielden. Appeltelers ontvangen crisissteun als ze het referentiejaar 2023 als actieve landbouwer minstens over 1ha appelbomen beschikken.

Vlaams minister van landbouw, Jo Brouns: “De gestegen kosten hebben in onder meer de appelteelt, de biologische veehouderij en in de sector van de geitenmelk fors huisgehouden. De extra middelen uit het Europese crisissteunfonds zijn bijzonder welkom en kunnen onze appeltelers, biologische veehouders en producenten van geitenmelk verder helpen op weg naar herstel.”

Geen aanvraagprocedure

Het Departement Landbouw en Visserij zal nagaan welke landbouwers aan de voorwaarden voldoen en het steunbedrag berekenen voor elke landbouwer. Op deze wijze kan het departement de steun toekennen zonder aanvraagprocedure, en dus de administratieve lasten voor de landbouwers tot het minimum te beperken. De crisismiddelen zullen normaal in januari uitbetaald worden.

 

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer