Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 nov 2023 11:02 

Eruopese steun voor Vlaamse appeltelers, biologische veehouders en producenten van geitenmelk


De Vlaamse appeltelers, biologische veehouders en producenten van geitenmelk mogen in de loop van januari 2024 de uitbetaling verwachten van crisissteun.

De Vlaamse regering keurde vrijdag de regeling goed, waardoor de crisismiddelen al in januari uitbetaald kunnen worden. De totale crisissteun bedraagt 1,8 miljoen euro aan Europese middelen. De ene helft van de steun is bestemd voor de appeltelers, de andere helft van het bedrag wordt verdeeld onder de biologische veehouders en producenten van geitenmelk.

De gestegen voeder- en energiekosten, die zich niet vertalen in hogere verkoopprijzen wegens de langlopende contracten met de afnemers, zijn de voornaamste verklaring voor de verslechterende bedrijfsresultaten in de melkgeitensector en de biologische veehouderij. De helft van het bedrag van 1,8 miljoen euro is voorzien voor de appeltelers. Zij hebben het moeilijk omdat de Belgische appels moeten opboksen tegen goedkopere appels uit Oost-Europese lidstaten. De telers krijgen 300 euro voor de eerste acht hectare en een lager bedrag voor de resterende hectares. De steun geldt enkel voor actieve landbouwers die in 2023 over minstens 1 hectare appelbomen beschikten.

Biologische veehouders komen snel in aanmerking voor crisissteun: als actieve landbouwer moesten ze in 2022 tien varkens of vijftig kippen houden. Producenten van geitenmelk komen in aanmerking als ze als actieve landbouwer gedurende 2022 minstens vijftig geiten hielden. Appeltelers ontvangen crisissteun als ze het referentiejaar 2023 als actieve landbouwer minstens over 1ha appelbomen beschikken.

Vlaams minister van landbouw, Jo Brouns: “De gestegen kosten hebben in onder meer de appelteelt, de biologische veehouderij en in de sector van de geitenmelk fors huisgehouden. De extra middelen uit het Europese crisissteunfonds zijn bijzonder welkom en kunnen onze appeltelers, biologische veehouders en producenten van geitenmelk verder helpen op weg naar herstel.”

Geen aanvraagprocedure

Het Departement Landbouw en Visserij zal nagaan welke landbouwers aan de voorwaarden voldoen en het steunbedrag berekenen voor elke landbouwer. Op deze wijze kan het departement de steun toekennen zonder aanvraagprocedure, en dus de administratieve lasten voor de landbouwers tot het minimum te beperken. De crisismiddelen zullen normaal in januari uitbetaald worden.

 

 


  Nieuwsflash
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer