Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 nov 2023 09:43 

Ardo draait op halve kracht vanwege wateroverlast najaar 2023


De groenteverwerkende industrie draait op halve kracht door wateroverlast bij telers.

De kletsnatte percelen en aanhoudende regen weerhouden telers ervan hun groenten te oogsten. Dit wordt gevoeld bij de veilingen en de industriële verwerkers. Ardo, leverancier van diepvriesgroenten, draait momenteel op halve kracht en heeft economische werkloosheid aangevraagd voor een deel van het personeel. Ook bij REO Veiling is de aanvoer van groenten sterk minder dan gebruikelijk in deze periode van het jaar.

Onder andere de oogst van prei, witte kool, rode kool, spruiten, wortelen, knolselderij en tal van andere wintergroenten verloopt moeizaam  door de extreme regenval van de afgelopen weken. Machines kunnen nauwelijks het veld op en er kan niet of maar heel mondjesmaat worden geoogst.

Ardo heeft fabrieken heeft in het West-Vlaamse Ardooie en Koolskamp. Voor het bedrijf is november  normaal één van de drukste maanden van het jaar, maar door de verstoorde aanvoer draaien beide fabrieken op halve capaciteit. Eind oktober is de productielijn gestopt waar wortelen en wortelgewassen zoals knolselderij, rapen en pastinaak verwerkt worden. De productielijn voor de verwerking van prei en spruiten draait ook maar op halve kracht. Er is bij de overheid economische werkloosheid aangevraagd met een beroep op s overmacht door het weer.

Ook andere industriële groenteverwerkers kampen met een verstoorde aanvoer van groenten, meldt Ingro, een Vlaamse coöperatie van industriële groentetelers. Van de grote wortelen is op het moment minder dan de helft geoogst. Door de verzadigde en blank staande percelen rotten deze in de grond. In prei loopt de ziektedruk sterk op en als de omstandigheden zoals ze nu zijn lang aanhouden kan het wortelgestel afsterven.

Dezelfde problemen doen zich voor in de spruitenteelt. De planten kunnen omvallen. Dit heeft ook een grote impact op de oogst weer mogelijk is. De omgevallen spruitkoolplanten moeten dan handmatig rechtgezet worden voordat de machine het veld op gaat. In het uiterste geval moeten de spruiten handmatig afgehakt worden. Daardoor wordt het werk veel arbeidsintensiever en zijn in plaats van 3 of 4 mensen het dubbele aantal nodig.

Los van de waterproblemen is het al een problematisch jaar voor spruittelers. De oogst is   20 tot 25% lager dan gebruikelijk. Door de weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen is er weinig vruchtvolume aangemaakt. Waar de opbrengst per hectare normaal gezien 28 ton per hectare is, ligt dat dit jaar op 18 tot 22 ton. Daar komt de waterschade dus mogelijk nog bij.

 


  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer