Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 24 okt 2023 11:36 

Cruciale aanpassingen in Europese wetgeving voor gewasbeschermingsmiddelen


In het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie stond het halveren van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tegen 2030 centraal. Jan Huitema, een van de zeven onderhandelaars voor de wet, benadrukt het belang van deze middelen voor boeren en tuinders in de bescherming van hun gewassen tegen ziektes en plagen. Vandaag stemde de milieucommissie in het Europees Parlement vóór de aangepaste wet.

Na maanden onderhandelen wist Huitema de volgende cruciale aanpassingen te bewerkstelligen:

1. Alternatieve opties voor boeren en tuinders: Op basis van voorstellen van Huitema worden er drastische veranderingen gemaakt om de toelating van laag-risicomiddelen en biologische middelen te versnellen.

2. Flexibiliteit in reductiedoel: Huitema heeft een handrem in de wet gebouwd. Als in 2029 onvoldoende alternatieve middelen op de Europese markt beschikbaar zijn, kan het reductiedoel van de Commissie alsnog worden aangepast. Daarnaast krijgen lidstaten zelf de optie om jaarlijks te bekijken of er voldoende alternatieve middelen beschikbaar zijn. Als blijkt dat er onvoldoende reductie heeft plaatsgevonden, zonder dat de lidstaat hiervoor verantwoordelijk kan worden gehouden, kan de Europese Commissie dit niet afkeuren.  

3. Focus op minder emissies: In plaats van enkel te kijken naar het verminderen van het aantal gebruikte gewasbeschermingsmiddelen, is er nu meer oog voor het sturen op het verminderen van emissies.  Deze verschuiving in de wetgeving is volgens Huitema essentieel om de milieu-impact ook daadwerkelijk te verminderen en tegelijkertijd productie te behouden.

Jan Huitema: ‘Boeren en tuinders gebruiken gewasbeschermingsmiddelen om hun gewassen te beschermen tegen bijvoorbeeld ziektes en plagen. Eenzijdig inzetten op halvering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen vergroot het risico op mislukte oogsten dramatisch. Dat leidt tot pure voedselverspilling. Bovendien zijn de ingezette middelen, van zaaizaden tot diesel, dan voor niets geweest. Daar is niets duurzaams aan. We moeten inzetten op alternatieven, zoals laag-risicomiddelen en biologische middelen. Daarmee kunnen we onze voedselgewassen blijven beschermen en de meest risicovolle middelen uitfaseren. Ik ben blij dat de milieucommissie van het Europees Parlement vandaag voor mijn aanpassingen in de wet heeft gestemd.’

 


  Nieuwsflash
 
Steun voor investeringsprojecten voor duurzame verwerking en afzet van landbouwproducten Lees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest opgedoken in Duitsland op 200 km van de landsgrens Lees meer
 
 
Vereenvoudigingen GLB nav de boerenprotestenLees meer
 
 
Voortaan kan de ene persoon fiscale handelingen uitvoeren voor een andere persoonLees meer
 
 
Ramp 'Overstromingen 5-22/11/2023': indienen dossier tot 31/7Lees meer
 
 
Aardappelziekte bijzonder agressiefLees meer
 
 
Droogte - Schadedossiers (update april 2024)Lees meer
 
 
Wallonië krijgt wasberen niet wegLees meer
 
 
Radio Inagro: “Water wordt even kostbaar of kostbaarder dan meststoffen” Lees meer
 
 
Maatregelen tegen watervervuiling veroorzaakt door bentazon Lees meer
 
 
ETCH-pleidooi voor ondergronds hoogspanningsnetwerk op gelijkstroom - Impact op Ventilus Lees meer
 
 
Conditionaliteit 2023-2027 GLBLees meer
 
 
Demo onkruidbestrijding in ruggenteelten Lees meer
 
 
Agrifirm: the power of regenerative agricultureLees meer