Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 sep 2023 10:11 

Franse lavendelvelden kaalgevreten door rupsen


Een rupsensoort heeft dit jaar mogelijk miljoenen euro’s aan oogstverlies veroorzaakt voor Franse lavendelboeren. Dat zegt een Franse landbouworganisatie, die de regering oproept om de lavendelboeren te steunen.

“Er zijn tientallen hectares die niet geoogst zijn omdat het de moeite niet was. Er was niets meer over”, zei Alain Aubanel van de vereniging voor telers van parfum-, aroma- en geneeskrachtige planten (PPAM) in het Zuid-Franse Manosque. Boeren hebben in sommige gevallen tot 90 procent van hun oogst verloren. “Ik schat het verlies op enkele miljoenen euro’s”, zei hij. Het Franse ministerie van Landbouw spreekt over ernstige schade.

De boosdoeners zijn de rupsen van de uilvlinder, die mee naar Frankrijk gevoerd werden met de sirocco, een hete wind uit Noord-Afrika. De rupsen aten de lavendelstengels op en droogden de planten uit. In plaats van stralend paars leken de populaire lavendelvelden deze zomer grijsbruin.

De departementen Alpes-de-Haute-Provence, Vaucluse en Drôme zijn het zwaarst getroffen. Het gaat dan vooral over de traditionele teeltgebieden in de bergen, gebieden waar boeren bijna niets anders kunnen verbouwen. De bergachtige teeltgebieden zijn zwaarder getroffen doordat de oogst daar later is begonnen. Aubanel schat dat minstens 50 procent van de oogst verloren is gegaan door de schadelijke rups in het bergachtige teeltgebied in de Drôme.

De rupsen sloegen ook toe in 2018 en 2019, maar niet in dezelfde mate als nu. “Dit jaar zagen we het probleem niet aankomen”, zegt Aubanel. De insectenvallen waren zo goed als leeg. Het komende jaar zullen alle boeren zeker extra waakzaam zijn, klinkt het. Alain Aubanel vreest dat het insect endemisch kan worden door het veranderende klimaat en een probleem kan vormen voor andere gewassen. Hoewel de rupsen vooral interesse hadden in lavendel, hebben ze volgens Aubanel ook kikkererwten en tomaten aangevallen.

Terwijl je dit leest, zijn onze journalisten druk in de weer om jou het snelste nieuws, de meest aangrijpende verhalen en het beste regio- en sportnieuws te brengen.

 


  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer