Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 mei 2023 08:38 

Varkensboeren krijgen extra tijd tot 17 juni om in te tekenen op vrijwillige opkoopregeling


Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir gaat de vrijwillige opkoopregeling voor varkensboeren verlengen. De uiterlijke indieningsdatum van 17 mei zal verlengd worden naar 17 juni 2023. De sector zelf, alsook diverse begeleidingsbureaus voor landbouwers, geven aan dat de huidige timing te krap is. De Vlaamse Landmaatschappij werd gecontacteerd door meer dan 300 geïnteresseerde landbouwers en adviesbureaus en kreeg tot nu toe 41 dossiers binnen.

Om een afbouw van de varkensstapel met 30% en een reductie van de ammoniakuitstoot tegen 2030 te realiseren in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), keurde de Vlaamse regering op 31 maart 2023 de vrijwillige stopzettingsregeling varkenshouderij goed, na goedkeuring van de Europese Commissie.

De indieningsperiode stopzettingsregeling varkensstallen startte op 3 april 2023. De varkenshouders hadden oorspronkelijk 45 dagen om hun dossier in te dienen. 17 mei was de uiterste datum om een dossier in te dienen. Maar Demir verlengt die periode nu met een kleine maand. Daarvoor ondertekent ze eerstdaags een Ministerieel Besluit. De uiterlijke indieningsdatum wordt dan 17 juni 2023.

De redenen daarvoor zijn divers. Zo hebben landbouwers net hun Verzamelaanvraag rond het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid moeten vervolledigen, hebben ze vaak wat tijd nodig om voldoende bewijsstukken te verzamelen om in te tekenen en studiebureaus zijn nog volop bezig met de verwerking van de aanvragen. ​ De Vlaamse Landmaatschappij kreeg de voorbije maand 280 vragen via mail en 110 telefonische vragen te verwerken Meer dan 300 geïnteresseerde landbouwers namen dus contact op met de Vlaamse Landmaatschappij en 41 ​ landbouwers dienden al effectief een dossier in.

Varkenscall

Landbouwbedrijven met een impactscore hoger dan 0,5% kunnen gebruik maken van de vrijwillige stopzettingsregeling. Concreet kunnen deze bedrijven een stopzettings- en een sloopvergoeding voor de betrokken stallen en erfverharding aanvragen. Landbouwers kunnen kiezen of zij geheel of gedeeltelijk instappen in deze regeling. Met andere woorden is het dus mogelijk om binnen één bedrijf voor een varkensstal een vergoeding aan te vragen en in een andere varkensstal nog steeds varkens te houden. De stopzettingsvergoeding bestaat uit een vergoeding voor de varkens en het bedrag is afhankelijk van de diercategorie waaronder het betrokken dier valt. Het indienen van een aanvraag is vrijblijvend.

Alle info over de regeling is terug te vinden op de website van de VLM.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer