Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 19 jan 2023 08:24 

Vorst medio december 2022: wie vergoedt bevroren rotte suikerbieten?


De 10 vorstdagen in december 2022 met strenge vorst tot -7,5 °C, gevolgd door meer dan gemiddeld hoge temperaturen, met op 31 december tot zelfs 16 °C, laten hun sporen na op de nog in silo liggende bieten en ook op de vele hectares nog te rooien bieten.

Volgens de Confederatie van Belgische Bietentelers (CBB) moet circa 1000 ha suikerbieten vernietigd worden: het gaat om akkers die nog niet gerooid zijn of net voor de vorst gerooid werden.

Bij slechte bietenhopen moet de teler eerst een halve meter bieten weghalen. Dit gebeurt in bijzijn van een landbouwkundige van de fabriek. Zijn de onderliggende bieten nog ok dan mogen ze geladen en geleverd worden aan de fabriek. Indien de bietenhoop te rot is, zal deze blijven liggen. Dit betekent vandaag dus ook dat de bietenteler hiervoor geen vergoeding krijgt...

TO DO: stand van zaken (Tiense).

Compensatie verlies

De uitval door vorstschade leidt tot een grote kostenpost voor de bietentelers. De gemiddelde waarde van een hectare bieten bedraagt zo’n 4.500 euro. De Wulf geeft aan dat de gesprekken tussen telers en bietenverwerkers over eventuele compensatie woensdag van start gaan. “Het is niet de schuld van de bietentelers dat de bietencampagne zo lang duurde, waardoor de schade kon oplopen.”

De gesprekken tussen telers en verwerkers zullen per fabriek gevoerd worden, omdat andere omstandigheden van toepassing zijn. Zo is de vertraging van de campagne het grootst bij Iscal. Volgens CBB heeft dat een aantal redenen. “Bij oogstvoorspellingen in augustus werd er voor de Iscal-telers een opbrengst voorzien van 82 ton/ha en door deze lage voorspellingen is de campagne relatief laat ingezet. Nadat het in september plotseling begon te regenen, na een zeer droge zomer, is de bietenopbrengst hoger uitgevallen – 88 ton – en kwam de planning van Iscal in het gedrang. “Daarnaast heeft de fabriek van Iscal aan capaciteit ingeboet doordat ze is overgestapt van gas naar stookolie als energiebron”, vult De Wulf aan.

De overheid dient aangesproken te worden om een soort noodfonds in het leven te roepen en crisissteun te geven.

 

Sofie Scherpereel - Landbouwdeskundige

 


  Nieuwsflash
 
Groen voor bouwshiftLees meer
 
 
Woensdag 31 mei: uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraag 2023Lees meer
 
 
Vergunningsdossiers raadplegen nu ook digitaal Lees meer
 
 
Europese landbouwcommissie verwerpt natuurherstelwet Lees meer
 
 
Britten hebben de duurste winkelkarLees meer
 
 
Canada zoekt agrarische immigranten om sector op peil te houden Lees meer
 
 
Gemiddeld 329/ha per jaar (gewone) pachtLees meer
 
 
VLM roept landbouwers op om tijdig beheerovereenkomst aan te vragen Lees meer
 
 
Uitzaai suikerbieten 2023 en regels van de dynamiek Lees meer
 
 
BFA maakt resultaten 2022 bekendLees meer