Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 nov 2022 09:57 

Alle consumptieaardappelen vóór 1/10 rooien kost industrie 1,5 miljard euro


Als de consumptieaardappelen niet worden opgenomen op de lijst van winterteelten kost het de verwerkende industrie 1,5 miljard euro voor alle investeringen om de aardappelen voor 1 oktober te verwerken. Dat blijkt uit een berekening van de Vereniging van Aardappelverwerkende Industrie (Vavi).

Slechts een klein deel van de aardappelen voor de verwerkende industrie wordt voor 1 oktober gerooid. Daar is volgens de Vavi een heel logische verklaring voor: aardappelen hebben de groei in september en oktober nodig. Bovendien kan de industrie maar een beperkt deel van de aardappelen voor 1 oktober verwerken. Capaciteit van rooiers, transport en opslag is er niet en ook niet op een rendabele manier te vergroten, stelt de vereniging.

In 2021 heeft de Vavi berekend dat investering in extra capaciteit voor verwerking en opslag eenmalig 1,5 miljard euro kost. „Met de huidige prijsniveaus kun je hier enkele tientallen procenten bij optellen. Een dergelijke investering kan niet terugverdiend worden en zal derhalve niet plaatsvinden.”

In de eerste week van september (week 35) is het aardappelgewas doorgaans nog groen, zo blijkt uit een inventarisatie onder de Vavi-leden over meerdere jaren. „Als je een dergelijk groen gewas zou moeten doodspuiten – om tijdig te kunnen oogsten – zou er veel meer (tenminste 20 kg stikstof) niet in de aardappelknollen terechtkomen. Deze stikstof zou dus niet van het land afgevoerd worden en uiteindelijk in het grondwater terecht kunnen komen.”

Wanneer aardappelen vroeger geoogst zouden moeten worden dan goed voor ze is, gaan er tenminste nog twee dingen fout bij het bewaren van deze aardappelen, stelt de Vavi. Ten eerste zijn de aardappelen ‘te vitaal’ in de bewaring, met alle gevolgen voor beheersing van temperatuur, ziektedruk en kieming. Hierdoor zullen meer aardappelen minder goed bruikbaar zijn voor verwerking tot voedingsproducten. Dit leidt tot toename van voedselverspilling en verlies van inkomen.
Buitentemperatuur versus temperatuur in de bewaring

Daarnaast is de gemiddelde temperatuur vroeger in het seizoen hoger dan later in het seizoen het geval is. „Van dat natuurlijke seizoenspatroon maken we nu gebruik bij het opslaan en bewaren van aardappelen. Een hogere buitentemperatuur vraagt een nog hogere binnentemperatuur (=verwarming) om aardappelen en de lucht in de bewaring te drogen. Bij een hogere temperatuur ‘breken’ aardappelen sneller af, wat onder meer gepaard gaat met verlies van stikstof uit de knollen ‘verderop in het proces’.”

 


  Nieuwsflash
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Droog­te­over­leg: oppomp­ver­bod op alle onbe­vaar­ba­re waterlopen Lees meer
 
 
Fedagrim maakt zich op voor AGRIBEX 2025 Lees meer
 
 
België een van de droogste regio's van Europa begin juniLees meer
 
 
Opmaak overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten - Draaiboek Lees meer
 
 
Verplicht gewasbeschermingsmiddelenregister - Overleg Lees meer
 
 
Draaiboek 'Coördinatie bij waterschaarste en droogte' Lees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer
 
 
Over PFAS regels en normenLees meer
 
 
Adviesverlening in het kader van het vergunningenbeleid Lees meer
 
 
Kritiek op het beleid van de Vlaamse RegeringLees meer
 
 
15 landen bouwen samen de gemeenschappelijk Europese landbouw- dataspace Lees meer
 
 
Landbouwers zijn volop bezig met het verduurzamen van de landbouwpraktijken Lees meer
 
 
Aardappelverbruik in Belgiën in 2024Lees meer
 
 
Hendrik Vandamme wordt nieuwe voorzitter van CBBLees meer
 
 
Voorzichtig herstel ondernemersvertrouwen, vertrouwen in de economie op een historisch dieptepuntLees meer