Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 nov 2022 10:10 

Voorlopige raming van de oogst 2022


Goede opbrengsten voor granen, slechte voor aardappelen en maïs

De graanopbrengsten in 2022 waren beter dan 2021. 2021 was een desastreus jaar door de aanhoudende regen in de zomer. Het groeiseizoen voor granen is door de optimale groeiomstandigheden in 2022 zeer goed verlopen, alsook de oogst ervan. De opbrengsten van de wintergranen lagen veel hoger dan normaal (+19% voor wintertarwe en +8% voor wintergerst). Doordat er meer wintergerst ingezaaid werd steeg de productie in 2022 zelfs met +25%. De opbrengststijging bij de zomergranen was minder uitgesproken dan deze van de wintergranen maar doordat veel meer zomergraan ingezaaid werd door de gunstige graanprijzen, steeg de productie met +78% voor zomergerst en +108% voor zomertarwe.

Voor maïs was het dan weer te droog en is er een opbrengstdaling van -21% voor korrelmaïs en -14% voor voedermaïs. Door de oppervlaktedaling van voedermaïs daalde de productie zelfs met -17%. De productie van korrelmaïs kwam uiteindelijk uit op +5% doordat ook hier, door de hoge graanprijzen, 33% meer korrelmaïs ingezaaid werd.

Ook voor de aardappelen was de zomer te droog en lieten ze een lagere opbrengst optekenen van -11%. De productiedaling is iets kleiner dan de opbrengstdaling (-9%) doordat er iets meer aardappelen gepoot werden.

Suikerbieten hebben minder water nodig dan maïs en aardappelen en hebben kunnen profiteren van de droge weersomstandigheden. Voorlopig stijgt de opbrengst met +8% en de productie met +5%, maar de bieten zijn vandaag nog niet allemaal gerooid.

Door de gunstige prijsvorming werd in 2022 5,41% meer koolzaad ingezaaid. Dit gecombineerd met gunstige opbrengsten liet een productiestijging van +13% optekenen.

 


  Nieuwsflash
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Bestrijden van voedselverspilling Lees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer