Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel

 04 nov 2022 17:56 

7 - 13 november: Week van de Friet


Dit jaar staat de tweede week van november in het teken van onze nationale trots: de versgebakken, heerlijk goudgele frietjes van de frituur! Tijdens deze 23ste editie van de Week van de Friet wordt ons culinair erfgoed opnieuw in de kijker gezet. Met de Week van de Friet wil VLAM iedereen nog eens laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan de frietjes van de frituur.


Maar wat doet het zien van frietjes van de frituur juist met de Vlaming? VLAM onderzocht het naar aanleiding van de Week van de Friet via een impliciete associatietest bij 73 Vlamingen. En wat blijkt? Het zien van frietjes van de frituur linken Vlamingen aan termen zoals goesting, lekker, gemakkelijk, gezellig, traditie en volks. Uit het experiment kwam ook naar voor dat frietjes van de frituur sterk ingeburgerd zijn in de Vlaamse traditie. Vlamingen linken termen zoals nostalgie, traditie volks en trots immers veel sterker aan frietjes van de frituur dan aan pakweg pizza. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor termen zoals goesting, onweerstaanbaar en zondigen. Het experiment bevestigt dus dat het zien van frietjes van de frituur best wat teweeg brengt bij de Vlaming: naast goesting in deze lekkere en makkelijke maaltijd ligt er ook een flink gevoel van Vlaamse traditie als saus bovenop.

Affiche Week van de Friet 2022

 

Enkele cijfers

Online kwantitatief onderzoek uitgevoerd voor VLAM door iVOX in september 2020 bij een representatieve steekproef van 1.000 Belgen.

  • 96% van de West-Vlamingen gebruikt de term frikandel, terwijl 91% van de Antwerpenaren dit een curryworst noemt. In Limburg verwijzen ze in 32% van de gevallen dan weer naar de populaire frituursnack als een lange hamburger.
  • In Oost-Vlaanderen (78%), West-Vlaanderen (65%) en Antwerpen (64%) worden frietjes veruit het vaakst gegeten uit een kartonnen bakje. In Limburg (45%) en Vlaams-Brabant (46%) is de puntzak veel meer ingeburgerd.
  • Een overrompelende 91% van de Belgen is het er over eens dat frietjes van de frituur onlosmakelijk verbonden zijn met de Belgische cultuur.
  • Vrouwen (61%) eten vaker frieten met hun handen dan mannen (53%).
  • 80% van de Belgen vindt dat onze frietjes uniek zijn in de wereld.
  • 80% van de Belgen gaat steevast naar dezelfde frituur.
  • 68% van de Belgen wil het liefst zout op zijn frietjes.
  • Mayonaise is nog steeds met voorsprong (41%) de populairste saus.
  • 51% van de Belgen brengt minstens één keer per maand een bezoekje aan de frituur.
 


  Nieuwsflash
 
Interpom 2022: aardappelvoorraad op 10/11/2022 - evaluatieLees meer
 
 
Achterwaartse verliesaftrek door schade aan landbouwteelten (ongunstige weersomstandigheden)Lees meer
 
 
Steden en gemeenten die willen bijbouwen moeten dat compenseren met extra natuur of landbouwLees meer
 
 
Bebossing agrarische gronden - Advies Lees meer
 
 
Pachtwetgeving: vaststelling maximale rentabiliteitsoppervlaktenLees meer
 
 
Drinkwaterkwaliteit voor vleesvee: onderschat of overroepen?Lees meer
 
 
Agristo zet contractprijs Fontane op 17 euro af land Lees meer
 
 
INTERPOM 2022: dé internationale ontmoetingsplaats voor alle aardappelprofessionalsLees meer
 
 
Alternatieven voor de voormalige beheerovereenkomsten erosie Lees meer
 
 
Kaartspel brengst de uitdagingen van de landbouwsector in kaartLees meer
 
 
Pesticidegebruik in het Vlaamse strategisch plan voor het GLBLees meer
 
 
Open VLD eist leefbaarheid voor de landbouw bij opmaak MAPLees meer
 
 
Kust en klimaat: gids voor een gebiedsgerichte samenwerking Lees meer
 
 
Nieuw ondersteuningskader klaar voor telers van groenten en fruit en producentenorganisatiesLees meer