Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 nov 2022 17:56 

7 - 13 november: Week van de Friet


Dit jaar staat de tweede week van november in het teken van onze nationale trots: de versgebakken, heerlijk goudgele frietjes van de frituur! Tijdens deze 23ste editie van de Week van de Friet wordt ons culinair erfgoed opnieuw in de kijker gezet. Met de Week van de Friet wil VLAM iedereen nog eens laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan de frietjes van de frituur.


Maar wat doet het zien van frietjes van de frituur juist met de Vlaming? VLAM onderzocht het naar aanleiding van de Week van de Friet via een impliciete associatietest bij 73 Vlamingen. En wat blijkt? Het zien van frietjes van de frituur linken Vlamingen aan termen zoals goesting, lekker, gemakkelijk, gezellig, traditie en volks. Uit het experiment kwam ook naar voor dat frietjes van de frituur sterk ingeburgerd zijn in de Vlaamse traditie. Vlamingen linken termen zoals nostalgie, traditie volks en trots immers veel sterker aan frietjes van de frituur dan aan pakweg pizza. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor termen zoals goesting, onweerstaanbaar en zondigen. Het experiment bevestigt dus dat het zien van frietjes van de frituur best wat teweeg brengt bij de Vlaming: naast goesting in deze lekkere en makkelijke maaltijd ligt er ook een flink gevoel van Vlaamse traditie als saus bovenop.

Affiche Week van de Friet 2022

 

Enkele cijfers

Online kwantitatief onderzoek uitgevoerd voor VLAM door iVOX in september 2020 bij een representatieve steekproef van 1.000 Belgen.

  • 96% van de West-Vlamingen gebruikt de term frikandel, terwijl 91% van de Antwerpenaren dit een curryworst noemt. In Limburg verwijzen ze in 32% van de gevallen dan weer naar de populaire frituursnack als een lange hamburger.
  • In Oost-Vlaanderen (78%), West-Vlaanderen (65%) en Antwerpen (64%) worden frietjes veruit het vaakst gegeten uit een kartonnen bakje. In Limburg (45%) en Vlaams-Brabant (46%) is de puntzak veel meer ingeburgerd.
  • Een overrompelende 91% van de Belgen is het er over eens dat frietjes van de frituur onlosmakelijk verbonden zijn met de Belgische cultuur.
  • Vrouwen (61%) eten vaker frieten met hun handen dan mannen (53%).
  • 80% van de Belgen vindt dat onze frietjes uniek zijn in de wereld.
  • 80% van de Belgen gaat steevast naar dezelfde frituur.
  • 68% van de Belgen wil het liefst zout op zijn frietjes.
  • Mayonaise is nog steeds met voorsprong (41%) de populairste saus.
  • 51% van de Belgen brengt minstens één keer per maand een bezoekje aan de frituur.
 


  Nieuwsflash
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer