Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 okt 2022 20:47 

Aardappelmarkt 'flauw'


Afgelopen voorjaar en zomer kenmerkte zich door een tekort aan neerslag die in perioden die van 1976 evenaarde. De combinatie met enkele hittegolven deed het ergste vermoeden voor wat betreft de te verwachte opbrengst.
Voor telers was het in veel gebieden alle hens aan dek om de gewassen enigszins 'levendig' te houden.
Telers die niet konden of mochten beregenen, moesten lijdzaam toezien hoe hun gewassen naar de knoppen gingen en zicht gaven op een ondermaatse opbrengst.

Termijnmarkt

De aardappeltermijnmarkt steeg vanaf begin juli van een niveau van 19 euro naar een top op 8 augustus van 29 euro, om in diezelfde week terug te zakken naar 25,50 euro. De overtuiging dat de termijnmarkt klaar was voor een stap naar boven het 30 euro niveau ontbrak.

Sindsdien heeft de aardappeltermijnmarkt geen grote prijsschommelingen meer laten zien en vond het zijn weg tussen 27 en 28 euro met weinig omzet.

Gekeken naar de fysieke aardappelmarkt valt op dat er van een positieve verwachtingswaarde op de termijnmarkt niet kan worden gesproken.

Fysieke aardappelmarkt

De laatste weken zit het prijsniveau van de fysieke aardappelmarkt op gemiddeld 25 euro voor directe levering. Fysiek verkopen op de langere termijn leverde nauwelijks iets extra's op. Bovendien viel de beperkte kooplust van handel en industrie op, waardoor de echte vrije teler (die geen binding met een afnemer heeft) nauwelijks werd bediend.

Oogstcijfers bekend

Nu de hoofdoogst al (voor de tijd van het jaar) ver gevorderd is - 60% - lijken in gebieden waar in het groeiseizoen twijfels waren over de opbrengsten deze iets meer mee te vallen. Niet dat het overal goed is, maar het is minder slecht.

Voor Nederland bleken die opmerkelijk genoeg niet het beeld te laten zien, die bij een droog en warm groeiseizoen mocht worden verwacht. In veel gevallen lagen de resultaten voor op andere jaren, wat te wijten zou zijn aan de vroegheid van het seizoen. Maar ook de opvolgende proefrooiingen gaven geen aanleiding om een miserabele aardappeloogst te verwachten.

Andere geluiden kwamen er uit België en Frankrijk, waar de droogte en hitte een frappantere inslag hadden. En dat zorgt ervoor dat er een flauwe stemming over de aardappelmarkt begint te komen. De Belgapom notering deze week gaf voor Fontane en Challenger al de stemming 'Flauw' aan.

Volgens voorlopige ramingen van de Bijzondere Oogst- en Kwaliteitsbeoordeling (BEE) zal de Duitse aardappeloogst dit jaar aanzienlijk kleiner zijn dan in voorgaande jaren. Vooral op niet-geïrrigeerde velden waren aanzienlijke verliezen. De uitbreiding van het areaal met ongeveer 8000 hectare tot 266.800 hectare in 2022 kon de opbrengstdaling niet compenseren.

Hoge kosten leiden tot aanbod

Het telen van aardappelen ging dit seizoen gepaard met hoge kosten. Ook het bewaren brengt meer kosten met zich mee. Telers lijken, gelet op de kosten, sneller bereid om aanbod te geven, waardoor er druk wordt opgebouwd. Dit zet een rem op stemming en prijsontwikkeling. Zo zakte de termijnmarkt op 14/10 naar een dieptepunt van 25 euro.

De aardappelverwerkende industrieën geven al langere tijd aan dat onzekerheden hen parten spelen, waardoor er terughoudend wordt opgetreden in het inkoopkanaal. Ondanks dat de aardappeloogst in de EU4 niet ruim is ingeschat, is de gangbare handel een lastige opgave.

Sofie Scherpereel - Landbouwdeskundige

 


  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer