Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 okt 2022 12:48 

Energiecrisis: serres leeg, wat nu?


De torenhoge energieprijzen bedreigen de vroege aardbeienteelt. Normaal liggen half maart al de eerste Limburgse aardbeien in de rekken, maar dat zal volgend jaar een pak later zijn. “Serres verwarmen is onbetaalbaar geworden.”

De BB waarschuwde al dat er deze winter amper Belgische tomaten in de rekken zullen liggen. Door de hoge energieprijzen is het simpelweg niet rendabel om in eigen land te telen. “De tomaten die je straks in de winkel vindt, zullen voornamelijk uit het buitenland komen”, zegt woordvoerster Vanessa Saenen.

Hetzelfde lot dreigt voor de vroege Limburgse aardbeien, die traditioneel vanaf half maart op de veiling worden aangeboden. “Maar dit voorjaar gaan veel collega’s hun teelt uitstellen om zo energie te besparen”, zegt de Hamontse teler Marc Munters. “We betalen ons blauw aan stookkosten. Door een maandje later op te starten, omzeilen we de ergste kou. Het gevolg is wel dat er in maart minder Belgische aardbeien in de rekken zullen liggen, terwijl de markt in april zal worden overspoeld. Ook dat is niet goed voor de prijs natuurlijk, maar we staan met onze rug tegen de muur.”

Stoppen met kweken is voor de meeste boeren geen optie. “Het plantgoed is een jaar geleden al besteld, die kosten zijn gemaakt. En niet telen betekent voor ons uiteraard ook geen inkomen.” Hetzelfde verhaal bij Frank Vanroy van het Wellense Welroy Fruit. “Normaal begint het seizoen in glas voor ons begin maart, maar nu zal dat ten vroegste half april zijn. En dan hopen we maar op veel zonneschijn, zodat we niet te veel moeten bij verwarmen.” Dit najaar geniet Frank nog van een vast contract en staan de serres vol. “Maar vanaf 1 januari schakelen we over naar een variabel tarief. Dan blijven verwarmen, is niet meer rendabel.” Marc Munters betaalt nu al véél meer voor zijn energie. “Daarom blijft dit najaar een derde van mijn kasten leeg. Ik ben bovendien vroeger aan de najaarsteelt begonnen om zo de ergste kou voor te zijn. Het aardbeienseizoen start dus niet alleen later, maar zal ook vroeger stoppen.”

De BB waarschuwt dat de huidige energiecrisis catastrofale gevolgen dreigt te hebben voor de glastuinbouwsector. “Nu zijn het tomaten en aardbeien, maar er zijn nog zoveel teelten in serres die lijden onder de hoge gasprijzen”, zegt woordvoerster Vanessa Saenen. “Heel wat telers schroeven daardoor hun productie tijdelijk terug of stoppen er zelfs volledig mee. Dat bedreigt de voedselproductie en werkgelegenheid. Wij vragen de overheden om deze bedrijven op alle mogelijke vlakken te ondersteunen zodat zij niet (tijdelijk) moeten stoppen.”

 


  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer