Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 sep 2022 17:01 

Eerste oogstraming consumptieaardappelen NEPG 7 à 11% lager


Tijdens haar laatste vergadering voorafgaand aan Potato Europe 2022 heeft de NEPG de inschatting gemaakt dat de oogst van de consumptieaardappelen binnen de EU-4 met 7 tot 11% zal dalen.

Voorlopige eerste raming

Het areaal binnen de NEPG-zone (EU-4) omvat in 2022 circa 510.938 hectare. Dit is een stijging van 3,2% in vergelijking met vorig seizoen en een stijging van 1,7% ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde.

In Nederland bedraagt de stijging 7,7%. Afhankelijk van de uiteindelijke oogst wordt de voorlopige oogst geraamd op 20 à 21 miljoen ton. De lager ingeschatte productie is het gevolg van een lange ongewoon droge en hete zomer. De situatie verschilt per land en per regio. In Nederland werd boven de grote rivieren iets meer neerslag geregistreerd, waardoor de omstandigheden voor de teelt iets beter waren.

De Belgische en Franse telers lijken het zwaarst getroffen. In België wordt de opbrengst 20% lager ingeschat. Sommige boeren zullen hun verwachte contracten niet kunnen leveren vanwege de lage opbrengsten.

Aandachtspunten voor kwaliteit en kosten

De zomer van 2022 wordt door de telers binnen de NEPG benoemd als een moeilijk jaar met hoge kostprijzen. Niet alleen zijn de opbrengsten per hectare laag. De kosten voor energie en beregening zijn veel hoger. De hittegolven die de hele zomer hebben geheerst kunnen daarnaast ook nog de nodige gevolgen hebben voor kwaliteit en bewaring. Er zijn niet alleen meldingen van te hoge onderwatergewichten en te weinig knollengte, maar ook zorgen met betrekking tot de kiemrust. Zelfs als regen tot betere bodemsituaties en oogstomstandigheden leidt, kunnen blauwe plekken nog een probleem vormen bij het rooien.

Vroege kieming tijdens bewaring zal ook het komende bewaarseizoen moeilijker en duurder maken. Gewichtsverlies en verliezen als gevolg van kwaliteitsproblemen (onder andere door blauwe plekken) zullen waarschijnlijk hoger zijn. In tegenstelling tot seizoen 2018 - 2019, toen aardappelen uit andere delen van Europa (voornamelijk uit Polen) konden worden geïmporteerd, zullen er dit seizoen geen aardappelen van elders komen, terwijl de behoeften van verwerkers de afgelopen jaren sterk zijn toegenomen.

Invulling areaal volgend seizoen

De huidige contractprijzen voor 2022 - 2023 werden vroeg in het jaar ondertekend. Prijzen leken op dat moment acceptabel, maar na het begin van de oorlog en gedurende de afgelopen zes maanden zijn de productiekosten dramatisch gestegen.

De actuele contractprijzen dekken niet de extra kosten waarmee boeren te maken hebben gehad en die waarmee ze de komende weken en maanden nog te maken krijgen. Met een stabiele vrije markt van € 25,- per 100 kg en de termijnmarktnotering voor april 2023 die niet veel hoger ligt, maken boeren zich grote zorgen over hun rendement.

Stijgende kosten moeten gedeeld worden door de hele aardappelketen. Met veel hogere kosten (elektriciteit, diesel, kunstmest) en hogere risico's in verband met klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne, vragen sommige telers zich af wat ze in het voorjaar van 2023 moeten planten of zaaien. Zonder garanties van kopers kunnen telers uiteindelijk besluiten om meer alternatieve gewassen te planten of te zaaien.

 


  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer