Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 26 aug 2022 12:24 

Droogte 2022: Europese maisoogst onder druk


Donderdag verlaagde de Europese Commissie (EC) haar opbrengstprognose voor de Europese maisoogst 2022 met 10 procent. Dit is de tweede scherpe opbrengstverlaging op rij als gevolg van de ernstige droogte.

De EC verlaagde de verwachte Europese maïsproductie tot 59,3 miljoen ton. Dit is 6,5 miljoen ton lager dan de 65,8 miljoen ton die een maand geleden nog werd verwacht. Het wordt de kleinste oogst in zeven jaar. De EC verhoogt de mais-import met 3,5 miljoen ton tot 20 miljoen ton.

Gevolgen hittegolf

De opbrengsten van mais en andere gewassen in Europa lijden duidelijk onder de hittegolven en de naar verwachting ergste droogte in de afgelopen 500 jaar. Inmiddels ondervindt 66 procent van ons continent de gevolgen hiervan. Zo zijn er grote problemen met de binnenvaart en de elektriciteitsproductie en kampen diverse regio’s met bosbranden. De ernstige droogte die veel regio's van Europa sinds het begin van het jaar heeft getroffen, is vanaf begin augustus verder uitgebreid en verslechterd. De zomergewassen hebben geleden. De opbrengst voor korrelmais zal 16 procent lager zijn dan het gemiddelde van de voorgaande vijf jaar en de opbrengsten van sojabonen en zonnebloemen dalen met respectievelijk 15 en 12 procent. De lagere maisproductie is voornamelijk het gevolg van lagere opbrengstprognoses voor Roemenië, Frankrijk, Bulgarije en Hongarije.

Opbrengsten

De EC verhoogde de zachte tarweproductie met 2,1 miljoen ton tot 126 miljoen. De verwachte uitvoer van zachte tarwe uit de EU blijft ongewijzigd op 36 miljoen ton. Voor de EC aanleiding om haar prognose voor de voorraden aan het einde van het seizoen met 2 miljoen ton te verhogen tot 15,7 miljoen ton. Wat oliezaden betreft, heeft de EC haar prognose voor de oogst van zonnebloemzaad in de EU opnieuw verlaagd van 10,5 miljoen ton tot 9,9 miljoen ton. Ook dit als gevolg van de droogte. Voor koolzaad verhoogt de EC de geschatte productie van 18,0 miljoen ton vorige maand tot 18,8 miljoen ton nu.

Handel

Egypte (GASC) kocht 240.000 ton Russische tarwe via directe onderhandelingen. De details van deze aankoop doen twijfel rijzen over het concurrentievermogen van Franse tarwe. GASC zou $368 p/t C&F hebben betaald voor Russische tarwe, een zeer concurrerende prijs vergeleken met $338 p/t F.o.b. in Rouen.

VS

In Chicago nam de mais donderdag een pauze na zijn vaste rally. De Amerikaanse Crop Tour heeft eindelijk wat goeds uitgebracht van een paar Staten, na het pessimisme van de laatste paar sessies. De organisatie koppelde de gemiddelde opbrengst voor Illinois-mais op 190 bu/acre, iets boven het driejarig gemiddelde van 185 bu/acre. In Iowa waren de resultaten zeer verschillend over de districten, maar bleven rond de voorspelling van 175,4 bu/acre van de USDA. Het definitieve cijfer voor Iowa wordt vrijdag bekendgemaakt, wat kan leiden tot een afwachtende houding op de beurs. Iowa is de grootste maïsproducent en is goed voor 17 procent van de VS-productie.

Bron: De Vries & Westermann

 


  Nieuwsflash
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer