Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 aug 2022 22:14 

Europees kader voor hergebruik afvalwater voor landbouwirrigatie


De Europese Commissie heeft een pakket richtlijnen klaar voor het hergebruik van gezuiverd afvalwater voor landbouwirrigatie. Volgens Europees Commissaris voor Milieu Virginijus Sinkevicius komen de watervoorraden onder druk te staan en is het "onze plicht om waterverspilling een halt toe te roepen en het efficiënter te gebruiken".

Bestanden beschikbaar voor download:
Europees kader (2470 Kb)

Veel Europese landen krijgen af te rekenen met (langere) periodes van droogte. Momenteel treffen watertekorten 11% van de bevolking in de EU. Maar vooral in het gebied rond de Middellandse Zee is de situatie zorgwekkender. Daar heeft bijna de helft van de bevolking in de zomer af te rekenen met waterschaarste. Volgens de Commissie zullen de droogtes en watertekorten in de toekomst wellicht nog vaker voorkomen en ernstiger worden.

Ongebruikt potentieel

Eén van de manieren om watertekorten tegen te gaan, is gezuiverd afvalwater hergebruiken, bijvoorbeeld voor irrigatie in de land- en tuinbouw. Momenteel wordt er in de EU jaarlijks 40.000 miljoen kubieke meter afvalwater gezuiverd. Daarvan wordt er slechts 964 miljoen kubieke meter hergebruikt.

Toch zijn er ook landen, binnen en buiten de EU, waar het hergebruik van afvalwater al ingeburgerd is, denk aan Israël, Australië en Singapore. In de EU is Frankrijk één van de betere voorbeelden met een hergebruik van 7,7 miljoen kubieke meter per jaar. Maar in zijn geheel blijft de EU ruim onder de mogelijkheden, meent de Commissie

De Commissie heeft nu een regelgevend kader klaar dat moet helpen om binnen de EU tegen 2025 jaarlijks meer dan 6 miljard kubieke meter water te hergebruiken.

De EU heeft ook al een verordening, die vanaf juni 2023 toepasbaar zal zijn, met daarin kwaliteitseisen en regels voor het veilig hergebruik van water. De Commissie heeft ook voorgesteld om de EU-wetgeving rond industrieel afvalwater en rond de behandeling van stedelijk afvalwater te herzien om op die manier het hergebruik van water verder te stimuleren.

België: schandalige situatie

Landbouwers in West- en Oost-Vlaanderen mogen geen water uit beken halen om hun land te besproeien. Boeren in onze regio vinden dit absurd, want volgens hen zitten die beken in de polders barstensvol water. Zo vol dat er dagelijks honderdduizenden liters gezuiverd water via het Boudewijnkanaal... gewoon naar de zee vloeit. “Een verspilling van ongeziene omvang”.

Door het hitteplan en code oranje mogen landbouwers sinds een paar weken niet langer water opnemen uit onbevaarbare waterlopen om hun land te besproeien. Lees: water uit een kanaal halen mag nog, beekjes zijn uit den boze. In de verschillende polders in onze regio is dat een groot probleem, want de landbouwers hebben die beken absoluut nodig.

Een landbouwder: “Maar weet je wat het ergste is? Onze beekjes zitten overvol. Daardoor vloeien er elke dag enkele honderdduizenden liters water vanuit de zuiveringsstations via het Boudewijnkanaal gewoon terug naar de zee, terwijl wij onze gewassen moeten zien vergaan, voedsel voor onze bevolking!"

“We hebben de situatie proberen aan te kaarten bij het kabinet van de gouverneur maar we krijgen daar niemand te pakken. Voor ons is dit dramatisch.

Sofie Scherpereel - Landbouwdeskundige

 


  Nieuwsflash
 
Groen voor bouwshiftLees meer
 
 
Woensdag 31 mei: uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraag 2023Lees meer
 
 
Vergunningsdossiers raadplegen nu ook digitaal Lees meer
 
 
Europese landbouwcommissie verwerpt natuurherstelwet Lees meer
 
 
Britten hebben de duurste winkelkarLees meer
 
 
Canada zoekt agrarische immigranten om sector op peil te houden Lees meer
 
 
Gemiddeld Ä329/ha per jaar (gewone) pachtLees meer
 
 
VLM roept landbouwers op om tijdig beheerovereenkomst aan te vragen Lees meer
 
 
Uitzaai suikerbieten 2023 en regels van de dynamiek Lees meer
 
 
BFA maakt resultaten 2022 bekendLees meer