Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 mei 2022 07:59 

derde minder tarwe in Oekra´ne


De tarweoogst in Oekraïne zal dit jaar minstens 35 procent lager uitvallen dan in 2021, een gevolg van de Russische inval in het land. Dat berekende het geolokalisatiebedrijf Kayrros op basis van beelden van een satelliet van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA.

De oorlog met Rusland heeft het zaaiseizoen in Oekraïne ernstig verstoord. Landbouwers moeten werken terwijl er bommen kunnen vallen en ze hebben vaak moeilijkheden om brandstof te vinden. "Als er geen verdere verstoringen zijn, dan heeft Oekraïne het potentieel om dit jaar 21 miljoen ton tarwe te produceren, zowat 12 miljoen ton minder dan vorig jaar en 23 procent onder het gemiddelde van de voorbije vijf jaar", zegt Kayrros op basis van satellietbeelden die het met behulp van infrarood mogelijk maken om de toekomstige opbrengst te voorspellen.

Maar het bedrijf waarschuwt dat de opbrengst ook nog kleiner kan zijn. "Aangezien dat de gevechten voortduren en dat een groot deel van de tarweproductie uit het oosten van Oekraïne komt, waar het conflict het meest intens is, zullen de reële cijfers vermoedelijk nog lager uitvallen."

En daarna zijn er nog de problemen om de oogst op te slaan en uit te voeren. Want Rusland blokkeert nog altijd de Oekraïense havens, en export via het spoor of de weg kan maar een klein deel daarvan compenseren.

Intussen zijn er ook berichten dat Rusland zowat 700.000 ton Oekraïens graan met trucks naar Rusland zou hebben gebracht, en dat ze landbouwmachines hebben gestolen en silo's hebben vernield. Die berichten zijn geloofwaardig, klinkt het bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO).

Oekraïne was tot voor de Russische inval een van de belangrijkste leveranciers van tarwe en maïs.

 


  Nieuwsflash
 
Groen voor bouwshiftLees meer
 
 
Woensdag 31 mei: uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraag 2023Lees meer
 
 
Vergunningsdossiers raadplegen nu ook digitaal Lees meer
 
 
Europese landbouwcommissie verwerpt natuurherstelwet Lees meer
 
 
Britten hebben de duurste winkelkarLees meer
 
 
Canada zoekt agrarische immigranten om sector op peil te houden Lees meer
 
 
Gemiddeld Ç329/ha per jaar (gewone) pachtLees meer
 
 
VLM roept landbouwers op om tijdig beheerovereenkomst aan te vragen Lees meer
 
 
Uitzaai suikerbieten 2023 en regels van de dynamiek Lees meer
 
 
BFA maakt resultaten 2022 bekendLees meer