Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 apr 2022 09:33 

Landbouwbedrijven in problemen door afschaffing groenestroomcertificaten


Een honderdtal grote en kleine bedrijven riskeren een faillissement door de Vlaamse plannen om 1,2 miljard euro te snoeien in de groenestroomcertificaten uitbetaald aan grote investeerders. Het gaat niet alleen grote commerciële projecten, ook landbouwers, scholen en lokale besturen dreigen de dupe te worden. Dat zegt de Organisatie Duurzame Energie (ODE), de sectororganisatie voor duurzame energie.

Vlaams energieminister Zuhal Demir (N-VA) kondigde in februari aan dat Vlaanderen de komende tien jaar 1,2 miljard euro minder groenestroomcertificaten wil uitbetalen aan grote investeerders. Naar eigen zeggen wil het zo de energiefactuur van burgers en kleine bedrijven verlichten.

Maar de ODE wijst er nu dus op dat hierdoor een honderdtal kleine en grote bedrijven overkop dreigen te gaan, met zeshonderd projecten. Dat is ongeveer de helft van de geviseerde investeerders. Daarnaast dreigen toekomstige groene investeringen in Vlaanderen afgeremd te worden, zegt ODE, dat in februari een bevraging organiseerde bij 45 respondenten.

Zo antwoordden zes op de tien ook dat ze minder zullen investeren in Vlaanderen. Een bijna even groot aantal zegt projecten te zullen aflassen. Zeven op de tien zeggen dat hun bedrijf of bedrijven in gevaar zijn. ODE wijst erop dat niet alleen commerciële projecten in gevaar zijn, maar dat ook bijvoorbeeld scholen, lokale besturen of landbouwers die geïnvesteerd hebben in de klappen delen. "Als je 1,2 miljard euro uit de Vlaamse economie haalt, kan je verwachten dat dit een kettingreactie veroorzaakt", zegt Dirk Van Evercooren, algemeen directeur van ODE.

Private investeerders hebben investeringszekerheid en transparante regelgeving nodig, steunmechanismen komen pas later. Maar door unilateraal deze laatste weg te nemen, haalt de Vlaamse regering de eerste twee onderuit

ODE waarschuwt dat het behalen van de Vlaamse groenestroomambities afhangt van private investeerders. Die hebben investeringszekerheid en transparante regelgeving nodig, steunmechanismen komen pas later. Maar door unilateraal deze laatste weg te nemen, haalt de Vlaamse regering de eerste twee onderuit, klinkt het.

"'Betaal mij vier keer mijn investering terug of ik ga failliet', is een dreigement waar ik voor pas", zegt minister Zuhal Demir in een reactie. "Bedrijven die hun winstmodel uitsluitend op oversubsidiëring baseren, kozen niet voor een duurzaam bedrijfsmodel. Ons daarbij neerleggen wil zeggen dat we wegkijken van de stijgende facturen voor gezinnen en kleine zelfstandigen, die het ook steeds moeilijker krijgen. Hun facturen verder structureel de hoogte in jagen om de komende jaren 1,2 miljard oversubsidies uit te delen aan zij die al lang hun centen terugverdienden, blijft voor ons een onrecht."

 


  Nieuwsflash
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer