Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 jan 2022 16:19 

Vlaanderen neemt controle op eieren in handen


Vandaag heeft de Vlaamse Regering haar eerste goedkeuring gegeven aan een wetgevend initiatief over de controle van consumptie-eieren in Vlaanderen. Het gaat over Europese handelsnormen in verband met de etikettering van de houdermethode en de voedingswijze. Dit initiatief is in het belang van boer en consument en moet vermijden dat er verkeerde informatie wordt verstrekt.

De Vlaming lust graag een eitje of verwerkt ze graag in de keuken. In 2020, midden de coronacrisis, steeg het thuisverbruik van eieren tot 81 per persoon. Daarnaast worden eieren natuurlijk nog in tal van andere voedingswaren verwerkt. De consument hecht ook belang aan lokaal geproduceerde eieren. Op elk ei staat een stempelcode. Die code geeft aan van welk bedrijf het ei komt en welk soort ei het is.

 

Op de eieren die we kopen, staat een stempel. Die code geeft aan van waar de eieren komen en op welke manier ze geproduceerd zijn. Europa legt in dat verband een aantal voorwaarden op zodat de consument op kwaliteitsvolle producten kan rekenen en correcte informatie krijgt. Door een registratie te vragen van zowel de landbouwers als de bedrijven waar de eieren verpakt worden, kunnen onze diensten gerichter controleren. Als blijkt dat er overtredingen zijn, dan kan er een waarschuwing worden gegeven of een proces-verbaal worden opgesteld.” Hilde Crevits

De Europese handelsnormen vormen een geheel van regels die ervoor zorgen dat de landbouwproducten die we als consument kopen, voldoen aan een gestandaardiseerde kwaliteit.

In het geval van consumptie-eieren worden voorwaarden opgelegd over de vermelding van de houderijmethode die op de eieren gestempeld wordt en de vermelding van die houderijmethode op de verpakking van de eieren. Dat gaat concreet of het om eieren met vrije uitloop gaat, om scharreleieren, om biologische eieren enz. Daarnaast gaat het over de correcte vermelding van de voedingswijze van de leghennen op de verpakking van de eieren.

Het initiatief voert een erkenningsplicht in voor leghennenbedrijven en een registratieplicht voor pakstations waar eieren gesorteerd een verpakt worden. Zowel de erkennings- als de registratieaanvraag dienen eenmalig elektronisch ingediend te worden bij het Departement Landbouw en Visserij, die de aanvragen beoordeelt.

Om de administratieve lasten bij de landbouwers te beperken, is bepaald dat leghennenbedrijven die op de datum van de inwerkingtreding van het besluit al geregistreerd zijn bij het FAVV en pakstations die al over een toelating beschikken van het FAVV geen aanvraag moeten indienen, maar geacht worden erkend of geregistreerd te zijn.

Het Departement Landbouw en Visserij kan op basis van de geactualiseerde lijsten bij controles erop toezien dat de voedingswijze en houderijmethode waarin de leghennen gehouden worden, voldoen aan de voorwaarden zoals ze zijn opgelegd in de Europese regelgeving en dat de houderijmethode correct vermeld wordt op de eieren en op de verpakking. Dat gebeurt in het belang van de boer en de consument. Als er overtredingen vastgesteld worden, komen er waarschuwingen of een proces-verbaal en administratieve boetes.

 

 

 


  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer