Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 okt 2021 08:40 

Dramatische appelprijs


2021 is een fantastisch jaar voor de appeloogst. De appels zijn mooi gekleurd, hebben genoeg vocht en ze geven een heerlijke, zoete smaak. Alleen blijkt in Europa de appeloogst overal bijzonder goed gelukt te zijn. Gevolg: de prijzen zijn dramatisch voor onze fruitboeren.

Goed nieuws dus voor de consument, althans op korte termijn. We gaan dit najaar kunnen genieten van een overvloed aan lekkere appelen. “De oogst is super”, zo toont fruitteler Theo Billen uit Sint-Truiden ons enthousiast. “Er is geen zonnebrand of hagel, het fruit is mooi gekeurd, er is genoeg vocht en de appels hebben een prima volume met een heel zoete smaak. Maar daar stopt voor ons helaas het positieve verhaal. De afzetmarkt is totaal ontwricht. Er is in Europa een overproductie, waardoor wij zelfs de kostprijs niet meer zullen halen.”

Geert Schoofs exporteert met zijn bedrijf Vergro veel fruit naar het buitenland. “De oogst in heel Europa is zo goed dat de prijzen voor de appelen effectief heel slecht zijn. En daar houdt het helaas nog niet bij op. Ook de transportkosten stijgen enorm. Niet alleen in Groot Brittannië is er momenteel een tekort aan vrachtwagens, dat tekort laat zich voelen in heel Europa. Dat heeft de jongste tien dagen nog extra druk gezet op de al lage fruitprijzen. Gaan we nog verder exporteren, dan kijken we aan tegen containerprijzen die plots met vijftig procent gestegen zijn.”

Fruitboeren die meer hebben ingezet op peren mogen toch nog enigszins in hun handen wrijven. Door het slechte voorjaar werd eerst gevreesd dat er dit jaar 25 procent minder peren geoogst zouden worden. “Maar het goede weer in september heeft de teelt toch nog een boost gegeven”, ziet Geert Schoofs. “Er zijn 5 tot 10 procent minder peren dan vorig jaar, maar ze zijn wel mooi gevormd en lekker.”

De goede oogst maakt de concurrentie in Europa bikkelhard. “Polen levert conferenceperen aan 45 eurocent per kilo. Wij moeten aan 70 tot 80 eurocent leveren om er iets aan te verdienen”, stelt teler Ghislain Francis vast. “Wat de appelverkoop betreft, zie ik het bijzonder somber in.”

Algemeen directeur Dany Bylemans van het Proefcentrum Fruitteelt begrijpt de wanhoop. “Het is miserie tot en met. Zeker voor telers die alleen appelen hebben hangen in hun plantages. Gelukkig zijn er dat wel steeds minder. Nu al bestaat twee derde van onze fruitoogst uit peren. Bij de slechte appelprijs kunnen tegenvallers zoals de huidige hoge transportkosten er niet meer bij. Consumenten hebben misschien niet altijd zicht op die hele machinerie. Ze denken dat er voldoende marges zijn, maar dat is helaas niet zo. De marge is zo klein, dat een tegenslag een enorme impact heeft. We hopen dat onze fruitboeren het goed blijven redden. Maar voor sommigen onder hen is het een heel moeilijk jaar.”

 


  Nieuwsflash
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer