Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 jul 2021 06:58 

Aardappelgroei blijft achter


Inagro en het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) volgen dit jaar de groei en ontwikkeling van 2 (half)vroege rassen, namelijk Amora en Anosta, op via percelen die hoofdzakelijk in het centrum van West-Vlaanderen liggen. Eerder deze week maakten ze via hun nieuwsbrief een eerste stand van zaken op.
Ondanks inhaalbeweging, blijft aardappelgroei achter.

De 8 percelen Amora haalden op 14 juli, na gemiddeld 102 groeidagen, een totale opbrengst (alle sorteringen, incl. uitval) tussen 25 en 42 ton/ha. Dit komt gemiddeld neer op 31 ton/ha. De aangroei per dag lag op een hoog niveau met een gemiddelde van bijna 850 kg/ha/dag. De afrijping is nauwelijks toegenomen en bedraagt amper 7%.

Amora

Dit is het negende jaar dat praktijkpercelen met Amora worden op gevolgd. Het meerjarige gemiddelde na 102 groeidagen ligt op 38 ton/ha. Dit betekent dat we ondanks een inhaalbeweging de afgelopen 10 dagen ruim onder het langjarig gemiddelde blijven. Ook als we kijken op datum, zitten we momenteel 9 ton/ha achter op schema. Qua grofte lopen we dit jaar zeker achter want het meerjarig gemiddeld ligt rond 28 ton/ha of 78 %.

Het onderwatergewicht van de opgevolgde percelen is sinds de vorige staalname gestegen van 319 tot 347 g/5kg. De smaak na koken is gemiddeld net goed te noemen en scoort dus iets beter dan de vorige keer. De lichtgele schijfjes aardappel zagen er na kook allemaal (zeer) goed uit met weinig meligheid (bloemig). Alle partijen haalden al een goede tot zeer goede frietkleur. Verschillende stalen vertoonden wel enkele heterogene frieten. Uitval onder de vorm van groene, rotte of gekloven knollen werd niet gevonden.

Anosta

De 8 percelen Anosta haalden op 14 juli, na gemiddeld 102 groeidagen, een totale opbrengst (alle sorteringen en afval) tussen 26 en 37 ton/ha. Dit komt gemiddeld neer op 31 ton/ha.

Dit is het achtste jaar dat praktijkpercelen met Anosta worden opgevolgd. Het meerjarige gemiddelde na 102 groeidagen ligt op 38 ton/ha. Dit betekent dat we door de koude en droge start ruim onder het langjarig gemiddelde blijven. Ook als we kijken op datum, zitten we momenteel 7 ton/ha achter op schema. Ook qua grofte lopen we dit jaar ruim achter want het meerjarig gemiddeld ligt rond 27 ton/ha of 71 %.

Anosta heeft te kampen met ‘vroegheid’ dit seizoen en dat was ook nog te proeven bij de analyse rond smaak na koken, waar nog geen enkel perceel goed scoorde. Alle partijen haalden wel een goede tot zeer goede frietkleur.

Late rassen

Ook de late rassen zijn achter op schema. Telers zijn bedroefd als ze het knolaantal zien, maar ook in de grofte die de knollen nog maar hadden.

Het gewas heeft - in tegenstelling tot voorgaande droge jaren - in de beginfase zeer veel energie gestoken in de productie van loof. De mineralisatie was dit jaar bijzonder groot. De opneembaarheid was goed (vocht beschikbaar), dus werd er veel geïnvesteerd in de vegetatieve groei van de plant. De start van de generatieve groei (knolzetting) werd daardoor uitgesteld. Deze late knolzetting heeft ertoe geleid dat de knollen van Fontane vorige week vooral in de maat 25-40mm zaten. Sinds deze week lijkt echter een groeispurt ingezet.

Groeischeuren

Er werden in Fontane ook al groeischeuren gemeld. Dit doet denken aan het seizoen 2016 met veel regen in juni, gevolgd door een droogte. Ook toen had Fontane veel groeischeuren. De (vroege) scheuren nu, zullen wellicht nog uitgroeien en uitvlakken.

 


  Nieuwsflash
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer