Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 jul 2021 16:51 

Clarinval en Vautmans bezoeken Haspengouwse landbouwbedrijven


Gisteren bracht federaal landbouwminister David Clarinval (MR) op uitnodiging van Europees Parlementslid en Truiens schepen van Landbouw en Fruitteelt Hilde Vautmans (Open Vld) een bezoek aan drie landbouwbedrijven in Haspengouw.

De landbouwsector veranderde de voorbije jaren enorm. De tijd dat de land- en tuinbouwer alleen maar bezig was met zijn of haar teelten of dieren, is voorbij. Het duurzaamheidsvraagstuk is de komende jaren een belangrijke factor om rekening mee te houden; bovendien zetten steeds meer boeren (noodgedwongen) in op nevenactiviteiten. De 2 melkveebedrijven in Heers en Alken die vandaag bezocht werden, bieden zo’n nevenactiviteiten aan: de verkoop van eigen lokale hoeveproducten, zorgboerderij en het organiseren van kinderfeestjes of rondleidingen voor scholen. Ze zijn daarmee een mooi voorbeeld van hoe je door investeringen in duurzame technologieën en de diversificatie van activiteiten, het bedrijf klaarstoomt voor de toekomst.

Ook brachten Clarinval en Vautmans in Sint-Truiden een bezoek aan het fruitbedrijf van Victor Hannosset. Na een rondleiding op de perenplantages, gingen zij in gesprek met enkele telers over de uitdagingen van de sector en de moeilijke omstandigheden waarin zij moeten werken. Zo ondervindt de sector nog steeds grote gevolgen van de Ruslandboycot, nu bijna 7 jaar geleden. Daarnaast stonden ze stil bij de vele schade die de kersentelers ondervinden als gevolg van de overvloedige regenval van de afgelopen weken.

Federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR): “De laatste maanden en zelfs jaren kreeg de sector het hard te verduren. Uiteraard denkt iedereen meteen aan corona maar onze land- en tuinbouwers kregen ook met andere moeilijkheden te kampen. Ik denk bijvoorbeeld aan de nefaste gevolgen van het slechte weer voor onze land- en tuinbouw. Daarom vond ik het zo belangrijk om op het terrein te gaan en deze problemen met enkele land- en tuinbouwers te bespreken. Het is bijvoorbeeld goed om zien hoe melkveebedrijven in een moeilijke situatie oplossingen zoeken door hun activiteiten te diversifiëren.”

“Het is ook belangrijk voor mij om de boeren de nodige steun te geven. Concreet zullen fruittelers die aardbeien, kersen, appelen of peren telen, voor het 3e en 4e kwartaal een vrijstelling van bijdragen kunnen krijgen met behoud van hun sociale rechten, maar zonder dat de betrokken kwartalen in aanmerking worden genomen voor de berekening van hun pensioen. Zij kunnen ook een vermindering van het bedrag van hun voorlopige sociale bijdragen voor het jaar 2021 verkrijgen, alsmede uitstel van betaling van de bijdragen voor het 3e en 4e kwartaal van 2021 met één jaar en zonder verhoging”, vervolgt minister Clarinval.

Europees Parlementslid en Truiens schepen van Landbouw en Fruitteelt Hilde Vautmans (Open Vld): “Uit mijn eigen ervaring besef ik dat je de landbouwsector pas echt leert kennen door in gesprek te gaan met de boeren en telers. Daarom vond ik het belangrijk om de minister uit te nodigen op het terrein om enkele bedrijven te bezoeken, zodat hij met eigen ogen het harde werk van onze landbouwers kan waarnemen en het met hen in detail te hebben over de uitdagingen van de landbouw. Er is namelijk veel gaande in de sector, wat het voor velen moeilijk maakt om hun activiteiten rendabel te houden. Het bleek vandaag nog maar eens uit de gesprekken: een eerlijke prijs voor de producten blijft de basis voor een leefbaar bedrijf. Ik heb de minister opgeroepen om met de opmerkingen van vandaag aan de slag zal gaan, en actief de positie van de boer in de keten te versterken. Gezien de ramp met de kersenoogst, maar ook de nakende plukperiode voor de appels en peren, was dit het ideale moment voor de minister om op bezoek te komen. Ik ben dan ook blij te horen dat de minister de nodige steun op poten zal zetten voor onze boeren na de schade aan de teelten door de overvloedige regenval.”

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer