Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 jun 2021 08:34 

BELFertil - Digitaal kunstmestregister


Vragen naar vrij verkeer van goederen en diensten en naar een proportioneel en rechtszeker kader blijven onbeantwoord

Vlaanderen is voor de sector van de bemestingsproducten en aanverwante industriële grondstoffen een echte transit-hub. Samen met de aanpalende regio’s vormt het bovendien ook nog een productiecluster. Méér dan 90% wordt niet gebruikt op Vlaamse landbouwgrond.
De producenten zien niet goed in welke bijdrage een over-gedimensioneerd register, zowel in frequentie als in omvang, heeft in functie van de Vlaamse waterkwaliteit, tenzij indirect via een aan belasting grenzend administratief boetesysteem. Een bijdrage aan de reputatie van Vlaamse gastvrijheid, haar efficiënte logistieke dienstverlening en haar open economie ten overstaan van internationale handel biedt het alvast evenmin.

Na rijp beraad, heeft BELFertil bij de Raad van State een verzoek tot vernietiging ingediend van de in maart van dit jaar door de Vlaamse regering goedgekeurde wijzigingen van Vlareme, waarbij o.m. een digitaal register voor producenten, verdelers, importeurs of exporteurs en een digitaal kunstmestregister voor landbouwers in het leven werden geroepen. We betreuren ten stelligste dat het tot dit punt gekomen is en dat we de hieraan bestede middelen niet op een meer constructieve manier kunnen inzetten ten gunste van landbouw en leefmilieu.
Het Mestdecreet en zijn basisuitvoeringsbesluit VLAREME gaan al een tijdje mee, en de kiemen van deze bekommernissen zaten deels al vervat in het Decreet en voormeld basisuitvoeringsbesluit. De recente wijzigingen in het basisuitvoeringsbesluit van 19 maart 2021 concretiseerden en verzwaarden deze bekommernissen . De sector koesterde de hoop deze nog aan de onderhandelingstafel te kunnen remediëren, maar na ruim een jaar van constructieve en gedragen voorstellen vanuit onze federatie, hebben we moeten vaststellen dat de door ons geformuleerde formele en materiële bezwaren niet hebben geleid tot een wezenlijke bijsturing van de betrokken regeling. Het is nochtans perfect mogelijk de beoogde relevante informatie te bekomen met maatregelen die minder belemmeringen voor het handelsverkeer met zich brengen. Het disproportionele karakter van de maatregelen, hun gebrekkige rechtsgrond, de strijdigheid met de federale bevoegdheidsverdelende regelen, de potentiële concurrentieverstoring, de miskenning van voorafgaande overleg- en adviesverplichtingen, het gebrek aan rechtszekerheid gekoppeld aan zeer hoge administratieve boetes, de ongelijke behandeling en de opgelegde modaliteiten die feitelijke barrières opwerpen voor het vrij verkeer van goederen en diensten via Vlaanderen, zijn elk voor stuk afdoende redenen om ons tot de Raad van State te wenden. De brede interpretatie door de bevoegde administratie van de opgelegde verplichtingen en haar communicatie daaromtrent, hebben onze bezwaren nog verder geaccentueerd.

Peter Jaeken: “ Stel u voor dat de lokale politiezone van pakweg Leuven, om de alcoholcontroles op haar grondgebied te verbeteren, oplegt dat alle import en export van alle bierproducenten, alle handel en verkoop van bier tussen producent, groothandel, supermarkt op en via haar grondgebied binnen de 48 uur moet geregistreerd worden, behalve als je minder dan 4 vaten bier verkoopt in Leuven en je op voorhand de eindbestemming kent. Is hoogfrequente registratie voor export naar pakweg China of Brazilë in deze context relevant? Zou u dat niet disproportioneel vinden voor het vooropgestelde doel? Dat neemt niet weg dat iedereen het erover eens is dat er efficiënte alcoholcontroles moeten uitgevoerd worden voor de veiligheid op de weg.”

We delen de mening van beleid en overheid dat de waterkwaliteit in het Vlaams Gewest voor de parameters stikstof en fosfor op het terrein terug moet verbeteren. We zijn ons ook bewust dat de ganse sector van de mest- en bemestingsproducten daar zijn steentje moet toe bijdragen. De sector van de anorganische bemestingsproducten heeft de voorbije 20 jaar vooral geïnvesteerd in de reductie van emissies tijdens de productie, met het accent op lucht (verlagen CO2 en stikstofemissies) en in producten en diensten die de nutriëntengebruiksefficiëntie moeten verhogen. Op dat laatste punt heeft onze sector de voorbije jaren diverse initiatieven opgestart, zowel door de federatie als door haar individuele leden. Op vlak van nutriëntengebruiksefficiëntie is er nog sterke vooruitgang mogelijk om de socio-economische context te verzoenen met een vermindering van verliezen naar het leefmilieu. Om dit te bereiken zullen de diverse actoren met o.a. onderzoek, overheid en industrie wel constructief moeten samenwerken.
BELFertil staat open voor verder overleg omtrent de waterkwaliteit in Vlaanderen, inclusief het uitwerken van een gedragen, werkbaar, functioneel en proportioneel register.



  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer