Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 mei 2021 15:27 

Nieuwe digitale encyclopedie biedt een schat aan landbouwinformatie


Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits en het Departement Landbouw en Visserij willen iedereen meer toegang geven tot cijfers over de Vlaamse land- en tuinbouw. Daar is meer en meer vraag naar. Zowel data over de diverse sectoren als prijsinformatie krijgen een plaats op een gloednieuwe cijferwebsite. De gebruiker vindt er ook informatie over welke producten in Vlaanderen, in de verschillende provincies en in alle gemeenten worden geteeld. Wist je bijvoorbeeld dat de gemeente met het grootste areaal asperges Peer is, dat er in 167 gemeenten in Vlaanderen door onze landbouwers aardbeien worden geteeld en West-Vlaanderen koploper is in het areaal quinoa. De lancering van de website valt samen met de publicatie van het tweejaarlijkse Landbouwrapport (LARA) en Visserijrapport (VIRA).


 

“Voldoende en volledige informatie is uitermate belangrijk, zowel voor onze landbouwers om te ondernemen, als voor ons om beleidskeuzes op te baseren. Met deze nieuwe cijferwebsite zorgen we er alvast voor dat we die informatie op een centrale plek beschikbaar stellen. De website is een echte nieuwe digitale encyclopedie en past in onze visie om zoveel mogelijk gegevens digitaal te delen. Je vindt er een schat aan informatie, heel fijnmazig op Vlaamse, provinciale en gemeentelijke schaal. Wil je bijvoorbeeld weten welk areaal aan aardappelen, kersen of azalea’s er in je gemeente te vinden is. Wel, je vindt het op de nieuwe website.”

- Hilde Crevits  

Rijk aanbod

Op de cijferwebsite vindt de gebruiker onnoemelijk veel gegevens terug. Het gaat onder meer over:

  • Cijfers en indicatoren over landbouw en visserij in Vlaanderen rond diverse thema’s: structureel, sociaal, economisch, omgeving, beleid, innovatie
  • Actuele markt- en prijsinformatie over landbouwproducten
  • Data over landbouwgebruikspercelen, met respect voor de privacy
  • Publicaties over landbouw en visserij

Voordelen

De website is een levende digitale landbouwencyclopedie, die voortdurend geactualiseerd en aangevuld wordt. De data die vroeger verspreid aangeboden werden of enkel op aanvraag beschikbaar waren, staan nu op een overzichtelijk platform, thematisch gestructureerd en met de nodige toelichting bij elke indicator. Gebruiksvriendelijkheid en interactiviteit staan centraal. Zo kun je de data achter de figuren en de figuren zelf altijd downloaden. Op de datasets kun je analyses uitvoeren, op de site zelf of met eigen software. Je kunt ook inzoomen op de figuren en bijkomende variabelen visualiseren.

Doelgroepen

De cijferwebsite is voor een breed publiek toegankelijk. Verschillende groepen vinden er hun gading: sectorvertegenwoordigers, landbouwers, vissers, beleidsmedewerkers, onderzoekers, studenten, journalisten, burgers. Ze kunnen zich informeren over de toestand van de sector. Vandaag houden landbouwers bijvoorbeeld al heel wat informatie bij over de eigen bedrijfsvoering. Via de nieuwe website geven we ze ook eenvoudig toegang tot wat er in de rest van Vlaanderen gebeurt. Algemene prijs-evoluties, maar ook een inschatting van hoeveel collega’s in de regio eenzelfde productie hebben? Dit kan interessant zijn om hun eigen businessmodel op verder te bouwen.

Relatie met andere websites

Een aantal van de indicatoren op de nieuwe website behoren ook tot de set van Vlaamse Openbare Statistieken. De website is ook complementair met andere digitale initiatieven. Zo is de cijferwebsite sectoraal gericht, terwijl provinciesincijfers.be eerder geografisch gericht is. Het federale statistiekbureau Statbel bundelt cijfers over landbouw en visserij in België.

Wie zoekt, die vindt. Enkele voorbeelden:

  • Hoe evolueert het aantal landbouwbedrijven in Vlaanderen?
  • Hoeveel biologische landbouwbedrijven zijn er? Waar situeren ze zich vooral?
  • Welke waarde vertegenwoordigt de productie van de volledige Vlaamse landbouw (eindproductiewaarde)?
  • Hoeveel hectare kersenbomen/aardbeien/aardappelen/prei worden er geteeld in Vlaanderen, in mijn provincie of in mijn gemeente? Wat is de evolutie de afgelopen jaren?
  • Hoeveel veeteeltbedrijven zijn er in mijn gemeente of in Vlaanderen? Welke en hoeveel dieren worden er in totaal gehouden in mijn gemeente?
  • Hoe zit het met het gemiddeld inkomen van de landbouwer? Welke sectoren deden het de laatste jaren goed? Welke sectoren doen het minder goed?
  • Hoeveel vis wordt er aangevoerd in de Vlaamse havens? Welke vis wordt het meest aan land gebracht?
  • Welke prijs krijgt de boer voor de appels en peren die hij aanbiedt op de veiling?
  • Hoe ziet de landbouwer de toekomst tegemoet? Is hij positief of negatief gestemd (landbouwconjunctuurindex).
  • Hoe belangrijk is de handel in landbouwproducten voor onze economie?
  • Welk type landbouw komt vooral voor in mijn streek?

Patricia De Clercq, secretaris-generaal Departement Landbouw en Visserij: ‘Ook voor land-en tuinbouwers is verandering uitermate belangrijk. Innovatie zorgt voor meer diversiteit en veerkracht binnen onze land- en tuinbouwbedrijven zelf. Die veerkracht maakt het verschil in tijden van pandemie, klimaatverandering of economische crisis. Het Departement Landbouw en Visserij wil daarom nieuwe evoluties in de land- en tuinbouw en de visserij door middel van data zo scherp mogelijk in beeld brengen. Zo kan elke land- of tuinbouwer en visser juiste bedrijfskeuzes maken. Ik denk dat we met de lancering van de cijferwebsite een grote stap vooruitgezet hebben in de ondersteuning van land- en tuinbouwers bij het nemen van hun bedrijfsbeslissingen.’

RAPPORT



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer