Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 apr 2021 07:08 

Krimp Belgisch aardappelareaal


PCA verwacht dat het aardappelareaal in Vlaanderen flink krimpt dit seizoen. De organisatie heeft begin april een enquête gehouden onder 128 aardappeltelers over hoeveel aardappelen ze gaan poten en welke rassen.

Het areaal staat nog niet bij alle akkerbouwers definitief vast. PCA durft wel een voorzichtige schatting te maken van het aardappelareaal in 2021.Het totale areaal in Vlaanderen daalt volgens de enquête met 10% ten opzichte van 2020. Daarmee komt het areaal in Vlaanderen uit op 48.000 hectare. Dat is het kleinste areaal in 6 jaar.

Fontane blijft favoriet
Het areaal (midden)late frietrassen daalt met 11,6% ten opzichte van2020. Fontane blijft voor de Vlaamse telers veruit het belangrijkste ras. Dit ras heeft een aandeel van circa 60%. Telers hebben gemiddeld 25 hectare Fontane. Bijna 60% van de Fontane wordt onder contract geteeld. Dat is vergelijkbaar met de enquêtes van de afgelopen 3 jaar. Challenger,Markies, Bintje en Innovator hebben allemaal een vergelijkbaar aandeel in het areaal dat rond de 6 à 7,5% in beslag neemt. Een kwart van de telers kiest nog steeds voor het Bintje. Het gemiddelde areaal Bintje is per teler8,5 hectare. Markies en Innovator word door veel minder akkerbouwers geteeld maar het gemiddelde areaal per bedrijf ligt daar wel op 55hectare. Het areaal tafelaardappelen is in Vlaanderen te klein volgens het PCA om een goede areaal verwachting te kunnen maken.

Ook krimp in Wallonië
Het aardappelareaal in Wallonië neemt volgens het PCA met 9,3% af. Ookdaar is Fontane met een aandeel van 52% het belangrijkste ras. Hetareaal Fontane blijft daarmee vrijwel gelijk aan vorig jaar. Het areaalInnovator is wel 􀂀ink gekrompen. De Walen poten 29% minder Innovatordan in 2020. Het ras blijft wel goed voor 13% van het areaalconsumptieaardappelen. Challenger, Markies en Bintje zijn elk goed voorcirca 8,1 à 8,6% van het areaal. Markies is het enige ras waarvan hetareaal groeit. De genoemde 5 rassen zijn volgens het PCA goed voor 91%van het Waalse aardappelareaal.

-15 % volgens NEPG

De NEPG (vereniging van aardappeltelers uit Noordwest Europa) gaf in oktober 2020 al aan dat het areaal dit jaar met 15% zou moeten dalen. De voornaamste beweegredenen is dat door Covid-19 de wereldwijde vraag naar verwerkte aardappelproducten enorm is afgenomen. Die vooropgestelde 15% wordt vooralsnog niet gehaald, maar de trend is wel gezet.



  Nieuwsflash
 
Europese Commissie sleutelt aan milieuregels GLB Lees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleidLees meer
 
 
Wijziging voorschriften voor rechtstreekse betalingen aan landbouwers GLBLees meer
 
 
Nieuwe aandeelhouder Ardo, The Nest Lees meer
 
 
Over een innovatief landbouwbeleid Lees meer
 
 
Grondwater op hoogste peil in meer dan 20 jaar in Vlaanderen Lees meer
 
 
Oproep voor een waarnemings- en waarschuwingsdienst ziekten en plagen Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Steun voor toepassen van niet-kerende bodembewerking Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer
 
 
Boerenbetogingen: De boer op met JoLees meer