Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 01 mrt 2021 07:56 

Insecticide op perelaars is klei


Wie in de fruitstreek komt, kan bijna niet naast de witte perenbomen kijken. Die kleur krijgen ze door een natuurlijke klei. “Intussen gebruikt bijna de helft van alle telers het”, zegt Dany Bylemans van pcfruit.

De start van het mooie weer betekent ook de start van het groeiseizoen van de peren. Een periode waarin telers in actie schieten om hun perelaars te beschermen tegen de perenbladvlo. “Die insecten breken uit bij warm weer”, begint Dany Bylemans van pcfruit. “Vervolgens leggen ze hun eitjes in de boom. Bij de eerste hoge temperaturen - zoals afgelopen weekend - lossen de insecten tot 80 procent van alle eitjes. Dat zorgt voor veel schade aan de perelaar en brengt de oogst in gevaar. Vroeger gebruikten we voor de bestrijding pesticiden, maar zo’n vijftien jaar geleden ontwikkelden we een milieuvriendelijk alternatief.”

Het onderzoeksteam van pcfruit stelde toen een product samen op basis van kaolin. “Dat is eigenlijk een natuurlijke, witte klei. Tandpastaproducenten gebruiken het ook om hun producten een witte kleur te geven. De klei wordt behandeld, gemengd met water en vervolgens op de jonge perelaars gespoten. Door die beschermlaag gaan de insecten geen eitjes meer leggen op de boom. Ze houden er namelijk niet van om over de witte klei te lopen. Eigenlijk is het een zeer goede, stevige en vooral milieuvriendelijke manier van insectenbestrijding.”

Na intense regenval moeten de boeren wel opnieuw spuiten. “Wanneer er meer dan 25 liter neerslag per vierkante meter valt, wordt het product van de boom gespoeld. De klei komt dan in de bodem terecht en de boeren kunnen opnieuw aan de slag. Vorige week zijn we meteen na het smelten van de sneeuw begonnen met spuiten. We wisten dat er warm weer zat aan te komen. Met het wispelturige lenteweer in het verschiet zal er nog wel gespoten moeten worden.”

Hoewel de bestrijding iets duurder is, stappen er jaarlijks meer perenboeren op over. “Wanneer we iets in de fruitteelt kunnen vervangen met iets niet-chemisch, dan doen we dat. Het product bestaat al vijftien jaar maar de afgelopen jaren neemt het gebruik fors toe. Dat komt omdat de klei succesvol werkt en het probleem van de perenbladvlo alleen maar toeneemt. Intussen gebruikt bijna de helft van alle Haspengouwse perenboeren de klei. De Limburgse techniek wordt ook al toegepast in het buitenland.”  Nieuwsflash
 
Koeien kunnen ons klimaat reddenLees meer
 
 
Rassen savooikool 2020 vertoonden veel sleet Lees meer
 
 
Plannen voor een maïsdoolhof? Lees meer
 
 
KB betreffende natuurlijk mineraal water en bronwaterLees meer
 
 
Economisch dossier Fedagrim voorgesteldLees meer
 
 
Grasgroei matig Lees meer
 
 
Grondwaterstanden blijven in maart laag voor tijd van het jaar Lees meer
 
 
Krimp Belgisch aardappelareaalLees meer
 
 
Jaarverslag 2020 InagroLees meer
 
 
Maatregelen tegen bruinrot in Antwerpen en Limburg Lees meer
 
 
Advies Brede Weersverzekering 2021 en vlasverzekering op maatLees meer
 
 
Controle op de toegekende subsidies mestverwerkingsbedrijvenLees meer
 
 
Weg met de polderbelasting en hervorming beheer onbevaarbare waterlopenLees meer
 
 
Jongeren op het werkLees meer
 
 
Innovatiespiraal: steun in elke fase van het innovatieprocesLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2021: tegen 30/4 en naam verzekeraar BWVLees meer