Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 dec 2020 14:32 

Onzekerheid aardappelseizoen en -markt


Onzekerheid alom over de huidige aardappelsituatie: men verwacht de komende weken geen grote veranderingen in de vraagzijde van de markt.
Als gevolg van de ontwikkelingen rondom de Corona pandemie is er nauwelijks vraag naar vrije aardappelen door de aardappelverwerkende industrie en bevinden de prijzen zich op een extreem laag niveau.
Een andere grote uitdaging zijn de bewaringsproblemen die worden gemeld door alle 5 toonaangevende aardappellanden. Dit zou de situatie aan de aanbodzijde in de komende maanden kunnen veranderen.

Als gevolg van de ontwikkelingen rondom de Corona pandemie is er nauwelijks vraag naar vrije aardappelen door de aardappelverwerkende industrie en bevinden de prijzen zich op een extreem laag niveau.
Een andere grote uitdaging zijn de bewaringsproblemen die worden gemeld door alle 5 toonaangevende aardappellanden. Dit zou de situatie aan de aanbodzijde in de komende maanden kunnen veranderen.

Als gevolg van de pandemie draait de verwerkende industrie op 80 à 90 % van hun normale capaciteit. Naar verwachting zal dit pas weer op het normale niveau komen als de maatregelen ten aanzien van de horeca en evenementen in Europa worden opgeheven. Begin 2021 onderhandelen telers en verwerkers over de contracten voor het seizoen 2021/2022. Naar verwachting zullen er minder contracten worden getekend.
Telers op het continent worden geconfronteerd met grotere technische en economische risico's en een toenemende druk vanuit de maatschappij richting duurzame productie. De telers willen graag aan deze wensen voldoen, maar vrezen dat de extra kosten om aan de voorwaarden te voldoen niet zullen worden gedekt. De NEPG-landen op het vaste land benadrukken hun eerdere advies naar een krimp van het areaal met 15%.

Aardappelen zijn zeer kiemlustig en onafdoende werking middelen
Dit seizoen is het eerste bewaarseizoen waarin CIPC niet meer is toegestaan als kiemremmer. Dit gaat niet zonder problemen. Alternatieve middelen kunnen minder gemakkelijk worden toegepast, waardoor de werking in veel situaties te wensen overlaat. Daarnaast mogen niet in alle landen alle middelen worden toegepast of er is niet genoeg beschikbaar. Telers testen en experimenteren, maar vanuit alle NEPG-landen klinken geluiden van problemen met kieming in de bewaring.
Opslag is veel duurder geworden dan het ooit was, vooral voor de langere opslag tot de zomer van 2021. Hogere kosten worden veroorzaakt door voorzieningen in opslag, hogere kosten voor de ‘alternatieve’ producten en kosten voor de behandelingen. Met het huidige lage prijsniveau is toepassen van de nieuwe middelen al snel te duur, waardoor lange bewaring niet haalbaar is. Veel vrije aardappelen hebben de bewaring al verlaten of zullen binnenkort een bestemming vinden in de export, veevoer, zetmeelindustrie en biogas. Langer bewaren wordt gezien als een te hoog risico bij het huidige prijsniveau.

Tafelaardappel doet het goed
Positief is wel dat in alle NEPG-landen de consumentenonderzoeken een toename laten zien van de thuisconsumptie van verse aardappelen. Gemiddeld is deze groei 11%. De actuele export is ook op een goed niveau. Opvallend is de groeiende export van verse aardappelen naar Afrika. De Nederlandse exportcijfers geven een volume aan van 58.200 ton t.o.v. 30.190 ton vorig seizoen met Senegal als belangrijkste afnemer met 21.600 ton. Aandachtspunt met betrekking tot de export is wel de Brexit. De NEPG volgt de laatste onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de EU omdat een no-dealbrexit extra uitdagingen op de exportmarkten met zich meebrengt.

Contracten 2021

Kostprijs aardappelen moet de basis voor de contractprijs zijn POC:

"De eerste contouren voor het aardappelseizoen 2021 beginnen zich af te tekenen. De markt voor tafelaardappelen ziet er nog steeds goed uit, in ieder geval wat het volume betreft. De markt voor de fritesaardappelen ziet er heel wat minder hoopvol uit.
Valt daar nog wat aan te doen?

Toen het coronavirus eind februari, begin maart wereldwijd toesloeg, werden er ook wereldwijd lockdown maatregelen ingesteld om de verdere uitbreiding van het virus af te remmen. Daardoor ontstond er een enorme run op tafelaardappelen en stortte de markt voor fritesaardappelen in. En nu, driekwart jaar later, is die situatie nog hetzelfde. Hierdoor is er vanuit de industrie weinig of geen belangstelling voor vrije aardappelen en zit de prijs al vanaf maart op het niveau van 3 cent/kg. Hoewel de tafelmarkt goed loopt, zijn de prijzen hier ook door het lage prijsniveau van de fritesaardappelen een stukje mee naar beneden getrokken.

Wat valt hier aan te doen? Het antwoord is simpel: als je vindt dat de prijs van je product in de markt te laag is, dan is er teveel van je product in de markt. Voor seizoen 2020 kwam het beeld van de gevolgen van de pandemie voor de meeste telers te laat om nog te kunnen schakelen en hun areaal te beperken. Daarom hebben we nu nog steeds met een overaanbod te maken, met de bekende gevolgen. Voor seizoen 2021 kunnen we als telers nog wel schakelen.

De Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC) heeft met berekeningen laten zien dat er in de EU-5 een areaalkrimp van 15% nodig is, om de markt weer in balans te brengen (zie www.pocnederland.nl). NAV, VTA en de NEPG hebben deze oproep gelukkig ondersteund. Wat de uiteindelijke oogst in 2021 zal zijn, hangt natuurlijk sterk af van de weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen en de uiteindelijke opbrengst per ha. Die weersomstandigheden hebben we als telers niet in de hand. Het areaal wel, dat is de belangrijkste schakelmogelijkheid. Door die forse krimp kan de markt in één klap weer in evenwicht zijn en de prijs op de vrije markt op een acceptabel niveau komen.

En de industrie gaat natuurlijk ook schakelen. De eerste signalen zijn dat zowel het contractvolume gaat krimpen, als de contractprijs gaat dalen. Niemand heeft deze pandemie en de gevolgen daarvan kunnen voorzien. De POC is van mening dat nu de risico’s wel heel sterk bij de teler worden gelegd. De krimp van het contractvolume komt voor telers natuurlijk in de huidige situatie niet erg goed uit, maar is nog wel te begrijpen. Voor de daling van de contractprijzen kan de POC geen enkel begrip opbrengen. O.a. door het wegvallen van een aantal chemische middelen blijven de kosten voor de teler stijgen. Voor de telers die voor oogst 2019 al in de malaise gedeeld hebben en daar voor oogst 2020 ook weer volop aan meedoen, kan er niet nog een derde verlieslijdend jaar achter aankomen. Onze afnemers zijn er ook bij gebaat dat we aardappelen kunnen blijven telen.

Als de industrie een verschuiving wil in de verhouding tussen vroege aardappelen en lang bewaren, dan is een simpele prijsverlaging het verkeerde signaal. De POC denkt dat we hier met een goed gesprek verder komen dan elkaar uitroken!
Om een gezonde en toekomstbestendige sector te kunnen garanderen, moet zowel de teelt als de verwerking renderen. Dan moet voor contracten de kostprijs van de teler het uitgangspunt zijn. Dat was natuurlijk altijd al zo, maar de huidige situatie maakt dat des te noodzakelijker."

Sofie Scherpereel - Landbouwexpert



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer