Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 dec 2020 08:35 

Minstens 20% minder aardappelen op contract voor 2021


De Belgische frietindustrie verwacht voor oogst 2021 20 tot 30% minder aardappelen te contracteren dan vorig seizoen voor zo’n 10% lagere prijs. Dat zegt Yvo Deputter, aardappelinkoper van het Belgische Remo-Frit.

Remo-Frit, die vooral Bintjes verwerkt, heeft voldoende voorraad tot het einde van dit seizoen 2020-’21. Remo-Frit kondigt aan 5 tot 10% minder te gaan contracteren voor oogst 2021. Ook omdat Deputter er vanuit gaat dat corona niet zomaar de wereld uit is.

Waarnemend CEO Romain Cools van de Belgische aardappelorganisatie Belgapom onderschrijft dat er minder contracten worden verwacht met lagere prijzen. “Ik heb een enquête onder de Belgapom-leden gehouden, waaronder Remo-Frit, en daar kwam uit dat onze verwerkingsbedrijven 5 tot 40% minder contracten plannen voor het volgend seizoen. Gemiddeld genomen zou ik zeggen dat 10 tot 20% minder aardappelen dan voor oogst 2020 worden gecontracteerd. Dat de prijs lager zal zijn is logisch, want de contractprijs volgt steeds de markt. Of dat 10% zal zijn is afwachten.” De contractprijs van Remo-Frit komt minimaal 10% lager uit voor oogst 2021.

Andere Belgische verwerkers gaan volgens Deputter de vasteprijscontracten voor frietaardappelen tussen 10 tot 15% verlagen. Hij verwacht dat de boer wel wil tekenen, aangezien die weinig heeft verdiend in de afgelopen seizoenen. “Ik denk dat de tijd voor € 20 per 100 kilo voor levering in juni wel voorbij is.”

In België worden veelal tonnencontracten gecontracteerd. En nu wordt een eerste signaal afgegeven over de contractprijzen. Wat we de afgelopen jaren zien is dat deze signalen ook in Nederland worden opgevolgd. Ook in Nederland kan worden verwacht dat minder aardappelen worden gecontracteerd en de contractprijzen dalen. De Nederlandse verwerkers kijken langer naar elkaar en komen veelal pas in januari of februari met vaste prijscontracten.

Cools haalt aan dat een prijsverlaging de meeste impact zal hebben op telers die nu al in grote mate beroep moeten doen op zogenaamde ‘seizoenpacht’, waarvoor de prijzen vorig jaar schommelden rond € 1.500 per hectare. De gemiddelde langdurige pachtprijzen lagen in 2019 rond € 304 per hectare. En voor telers die op eigen grond kunnen produceren is het een ander verhaal. Zo staan verschillende telers heel anders in de wedstrijd. Maar dat er druk op het areaal zal zijn is duidelijk, volgens Cools. Want de graanprijzen staan relatief hoog, waardoor alternatieven interessant zijn. Dat zorgt voor druk op het aardappelareaal.

“Verder verschuift de focus naar kwalitatief betere telers op goede gronden dichtbij de fabriek”, zegt Deputter. “Ook gaat de voorkeur uit naar telers die financieel meer draagkracht hebben.” Er zijn flink wat valkuilen in de aardappelmarkt. De tornado Covid-19, die nu door de sector raast zorgt voor meer risico op de vrije markt, maar we zien geen hogere supermarktprijzen, zegt Cools. De West-Europese markt verandert naar meer producten uit eigen regio, analyseert Deputter.

“Corona heeft die ingezette trend versterkt. Zo zien we wereldwijd dat bijvoorbeeld Australische landbouworganisaties druk uitoefenen om importheffingen op Belgische en Nederlandse friet in te voeren. Dat is een grote bedreiging met een groot hefboomeffect.” En het wegvallen van de kiemremmer CIPC en brexit maakt dat de risico’s de laatste jaren zijn toegenomen, waardoor de sector zich hard aan het aanpassen is.



  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer