Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 nov 2020 09:23 

Vogelgriep: 25.000 kippen afgeslacht in Denemarken, eerste geval in Frankrijk


De Deense veterinaire dienst heeft maandag bekendgemaakt dat ze in het westen van het land een nest van vogelgriep heeft gevonden en dat ze de afslachting van 25.000 kippen heeft bevolen. Frankrijk melde maandag dat ook daar een eerste geval van vogelgriep is ontdekt

‘Een lot van 25.000 kippen wordt afgemaakt in de stad Randers omdat ze getroffen zijn door vogelgriep’, aldus de Deense veterinaire dienst. Het gaat om de H5N8-stam van het virus. In Denemarken geldt verder een tijdelijk uitvoerverbod voor kippen en eieren buiten de Europese Unie.

Ook in Frankrijk werd een eerste geval van vogelgriep ontdekt. Dat heeft de Franse minister van Landbouw en Voedselvoorziening Julien Denormandie maandagavond gemeld.

In een dierenwinkel in de buurt van de Corsicaanse stad Bastia werd een ‘abnormale sterfte’ onder het pluimvee vastgesteld waardoor 200 à 300 kippen geslacht moesten worden. De regering heeft daarop verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van het virus verder in te dijken. De minister kon echter niet uitsluiten dat er nog gevallen in Frankrijk kunnen worden opgespoord, omdat het virus zich via trekvogels verspreidt. Maar ‘de consumptie van vlees, foie gras en eieren - en meer in het algemeen van elk voedselproduct - vormt geen enkel risico voor de mens’, zei hij.

Enkele dagen geleden al hadden de Franse autoriteiten 45 departementen in ‘hoog’ risiconiveau geplaatst voor een uitbraak van vogelgriep. Vanaf 17 november zal dat overigens gelden voor het hele grondgebied.

Ook in ons land werden er al gevallen ontdekt. Het virus werd vastgesteld bij drie wilde vogels in een vogelopvangcentrum in Oostende. Daarom geldt sinds 15 november een ophokplicht in ons land. Iedereen die kippen of ander pluimvee houdt, moet de dieren ophokken of afschermen met netten. De maatregel moet contact voorkomen met wilde vogels die het vogelgriepvirus zouden kunnen overdragen.

De jongste dagen dook het virus al in verschillende landen opnieuw na een uitbraak in Rusland en Kazachstan deze zomer. Ook in Nederland, Ierland en Groot-Brittannië zijn er al gevallen gevonden. Het virus is voor de mens niet gevaarlijk.  Nieuwsflash
 
Einde indienperiode voor VLIF-steunaanvragen: 17/12/2020 Lees meer
 
 
KB betreffende de bestrijding van bruinrot in aardappelenLees meer
 
 
Gemiddeld 304 /ha pacht per jaar Lees meer
 
 
BLHB wijst voorstellen LNV voor een nieuw pachtstelsel af (NL)Lees meer
 
 
Verse en gezonde voeding alsmaar duurderLees meer
 
 
Geharmoniseerde consumptieprijsindex oktober 2020 Lees meer
 
 
Dewulf lanceert de Enduro, haar nieuwe 4-rijige zelfrijdende rooier Lees meer
 
 
Opslag van stalmest op de akkerLees meer
 
 
13% van de Vlaamse landbouwers sloot een brede weersverzekering af in 2020 Lees meer
 
 
De Vlaamse landbouwconjunctuurindex najaar 2020: ontevredenheid stijgt Lees meer