Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 okt 2020 07:54 

Droogte/hitte 2020 en Corona I&II: meer vraag naar chips


De aardappeloogst valt dit jaar opnieuw dik tegen. “Vier jaar na elkaar deden de erg warme zomers de opbrengst geen goed”, zegt teler Michel Hendrickx (53) uit het Hoegaardse Meldert. “En nu zorgt corona er nog voor dat we ook van onze patatten moeilijk afraken.”

De volksmond zegt dat de eerste jonge patatjes elk jaar tegen Tienen-kermis eind juni op de markt komen. Nu het rooien van de ‘late’ aardappelen volop aan de gang is, ondervinden de telers dat ze opnieuw een rampjaar beleven. “Erger dan de twee vorige jaren”, zegt teler Michel Hendrickx van de imposante Carolushoeve in Meldert. “De droge zomers de vorige twee jaar speelden de teelt al parten. Dit jaar was de zomer opnieuw extreem warm en droog. Daardoor bleef de vrucht klein en dan kwam corona er nog bovenop. De oogst is voor een groot stuk naar de knoppen.”

Dat uit zich vooral in de afzet en de prijs. De loods op de hoeve van Hendrickx biedt plaats voor vijfduizend ton aardappelen. Momenteel ligt er een driehonderd ton in. Hij teelt de knollen voor de voedingsindustrie, voor de chips- en frietfabrieken. De prijs en het aantal ton zijn contractueel vastgelegd met afnemers. “Maar nu trok corona een dikke streep door de rekening”, ondervindt Hendrickx. “Frituren en restaurants gingen dicht. Er was geen afzet in die zaken. Sommige kopers vroegen zelfs contracten te verbreken. Ze konden overeengekomen verbintenissen financieel niet naleven, omdat ze de aardappelen niet kwijtraakten. Je moet dan als teler ook met hen tot een vergelijk trachten te komen. Maar met als resultaat dat een grote stock aardappelen in de loodsen bleef liggen.”

Een groot deel van de oogst van 2019 bleef bij Hendrickx tot juli dit jaar in de loods steken. “Het waren allemaal aardappelen van perfecte kwaliteit”, zegt hij. “Maar zonder feesten en de horeca ben je daar niets mee. Er waren en zijn nog steeds transporten tekort om de aardappelen voor verkoop naar de warenhuizen of winkels te voeren. Wat opvalt, is wel dat de vraag van chipsfabrieken stilaan toeneemt. Voor de tv thuis een zakje chips eten, dat doen mensen dus wel nog”, zegt Hendrickx. “Ook gaan veel van onze aardappelen die we niet kwijtraakten naar de pureefabrieken. In normale omstandigheden verwerken die aardappelen die in grootte niet geschikt zijn voor frieten. Maar de pureemarkt is erg klein. De prijs van een ton aardappelen is gezakt van 110 naar 30 euro.”



  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer