|
16 sep 2020 |
11:04 |
|
Droogte/hitte 2020: fruitbomen weer in bloei
Op een zucht van oktober staan in Haspengouw verschillende fruitbomen opnieuw in bloei. Sommige exemplaren hebben én volgroeide peren, én jonge bloesems. Verantwoordelijk voor dit uitzonderlijke fenomeen: de tropische nazomer.
|
Voor een kleurrijke bloesemtocht hoef je je stalen ros (nog) niet van stal te halen, maar hier en daar zie je ze wel degelijk: een appelboom of perelaar die opnieuw in bloei staat. Een vreemd gezicht, half september. “De warme temperaturen kunnen inderdaad de bloembotten doen doorschieten”, zegt Dany Bylemans, directeur van expertisecentrum pcfruit in Kerkom (Sint-Truiden). “Die zogenaamde nabloei is een fenomeen dat - zoals het woord zelf zegt - kort na de bloei kan plaatsvinden. Maar dat het zo laat in het jaar nog gebeurt, is uitzonderlijk. Al heb ik tot nu toe geen signalen opgevangen dat Haspengouw op grote schaal in bloei staat, dus van een verontrustende evolutie is geen sprake. Wel is het zeer belangrijk om die nieuwe bloesems te verwijderen, want ze kunnen een infectiehaard voor bacterievuur zijn. Tijdens de normale bloeiperiode houden de relatief lage temperaturen meestal uitbraken tegen, maar de tropische hitte van deze dagen zou voor bomen die nu bloesems ontwikkelen faliekant kunnen aflopen. Maar zoals gezegd: er is vooralsnog geen reden tot paniek.”
De extreem warme nazomer kan ook een invloed hebben op de kwaliteit van de vruchten die nog aan de bomen hangen, aldus Dany Bylemans. “We zouden niet graag opnieuw in de situatie terechtkomen zoals die begin augustus was: toen heeft zonnebrand enorm veel schade veroorzaakt. Omdat de hitte die we vandaag te verwerken krijgen uniek is, kunnen we niet goed inschatten welke invloed die hoge temperaturen ditmaal op ons fruit zullen hebben. Maar als het niet té heet wordt, denk ik dat de kans op zware schade klein is. Omdat de dagen intussen een stuk korter zijn en de ochtendzon niet meer zo sterk is als tijdens de zomermaanden. Wat dat betreft, ben ik dus vrij optimistisch.”
Het warme najaar kan misschien zelfs voordelig uitdraaien voor sommige fruitsoorten. Zoals voor de Jonagold, waarvan de oogst net begonnen is. “Later deze week worden er ’s ochtends temperaturen voorspeld die dichtbij het vriespunt liggen”, zegt Bylemans. “Er zal dus een groot temperatuurverschil zijn met de late namiddag, en dat is best positief. Want daardoor zal de roodverkleuring van de Jonagold sneller en sterker doorzetten, waardoor je mooie appelen krijgt. Bovendien zullen de vruchten hun kleur grotendeels tegelijkertijd kunnen ontwikkelen, waardoor er misschien maar één plukbeurt nodig zal zijn in plaats van twee, drie of zelfs vier. Dat zou een grote kostenbesparing betekenen.”
|
|
|
|