Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 16 sep 2020 10:57 

Hogescholen zijn de superverspreiders van kennis


Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits roept de hogescholen op om hun kennis voluit te delen met de bedrijfswereld en mee te zorgen voor een innovatieversnelling. Minister Crevits deed die oproep naar aanleiding van de opening van het academiejaar van de hogeschool Howest in Kortrijk.

Hogescholen vormen een onmisbare schakel in de economische en maatschappelijke relance. Howest in Kortrijk kan dit jaar rekenen op 144.000 euro in het kader van het project Blikopener.
In het gloednieuwe gebouw the Penta in Kortrijk vond in de vooravond de opening van het academiejaar van de Hogeschool West-Vlaanderen plaats. The Penta heeft volgens minister Crevits alle troeven om meer West-Vlaamse brains in West-Vlaanderen te houden en een aanlokkelijk lichtend baken te zijn voor studenten van andere windstreken. 6 op de 10 van de West-Vlaamse jongeren gaat elders studeren en keert niet of niet onmiddellijk terug. Omgekeerd komt nauwelijks 1 op de 4 jongeren van andere provincies in West-Vlaanderen studeren.
Minister Crevits dicht een belangrijke rol toe aan de hogescholen. Zij zijn de supersverspreiders van kennis en ze roept de hogescholen op om hun kennis nog meer te delen met bedrijven, vooral met de duizenden kmo’s. De hogescholen spelen een belangrijke rol om de innovatiekloof tussen kmo’s en grote ondernemingen weg te werken. Vlaanderen steunt de hogescholen daarbij via verschillende onderzoeksprogramma’s. Howest kon zo vorig jaar op 2 miljoen euro innovatiesteun rekenen.

144.000 voor project Blikopener
Voor het project Blikopener krijgt Howest dit jaar 144.000 euro. Via Blikopener stellen in Vlaanderen meer dan 2.000 onderzoekers van de hogescholen hun kennis en expertise over verschillende thema’s ter beschikking aan kmo’s en organisaties. Het gaat over nieuwe trends, technologieën en goede voorbeelden. Via een brede samenwerking wordt innovatiekennis beter ontsloten.
Het is belangrijk dat die kennis vertaald wordt in concrete, nuttige toepassingen zodat ondernemingen en non-profitorganisaties sneller en efficiënter kunnen innoveren. Het project Blikopener zorgt ervoor dat die kennis naar kmo’s en organisaties doorstroomt. Omgekeerd kunnen ook vragen uit het werkveld aan de hogescholen voorgelegd worden. De hogescholen en de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora) maken gezamenlijke afspraken over wie wat doet en werken ook samen.
Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits: “Het maatschappelijk belang van hogescholen kan niet voldoende onderschreven worden. Dankzij hun brede praktische expertise en innovatieve kennis, een goede regionale spreiding en een hechte band met de arbeidsmarkt en de samenleving zijn de hogescholen voor Vlaanderen onmisbare schakels in de economische en maatschappelijke relance waar we vandaag voor staan.”  Nieuwsflash
 
Definitieve bandingfactor project Agristo Wielsbeke - solarLees meer
 
 
Marc en Anja Bossuyt, pioniers van de korte keten Lees meer
 
 
Van mest tot water Lees meer
 
 
Advies besluit onbevaarbare waterlopen Lees meer
 
 
Wat als de buur te ver ploegt? Lees meer
 
 
Pladijs vis van het Jaar 2020 Lees meer
 
 
Sierteeltbestedingen lijden onder de coronacrisisLees meer
 
 
BFA schakelt met nieuw Charter versnelling hoger in duurzaamheidsambitieLees meer
 
 
Boerderij te koop Lees meer
 
 
Brede weersverzekeringen erkend voor premiesubsidie in 2021: nieuwkomer Vanbreda Risk and BenefitsLees meer
 
 
Droogte/hitte 2020 - VLM nitraatresidu: verslag onafhankelijk expert van tel voor bezwaarLees meer
 
 
Droogte en hitte 2020: in gang zetten procedure erkenning tot rampLees meer
 
 
Droogte 2020: regionale verschillen op kaartLees meer
 
 
Respecteer de hygiŽnische voorzorgsmaatregelen bij bezoek aan land- en tuinbouwbedrijven Lees meer
 
 
Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030: wat zal de klimaatverandering ons kosten?Lees meer
 
 
Suikercampagne start twee dagen laterLees meer
 
 
Covid 19 overbruggingsrechtLees meer
 
 
Socio-economische impact van klimaatverandering in BelgiŽLees meer