Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 sep 2020 09:22 

BENEO’s duurzaamheidsproject verlaagt de koolstofuitstoot in Oreye met 40%


BENEO, wereldleider op het gebied van gezonde ingrediënten, kondigt een daling van 40% van de specifieke koolstofuitstoot in de productiefaciliteit Oreye aan dankzij aangescherpte maatregelen ter verbetering van de energie-efficiëntie. Ruim voor de start van de cichoreicampagne van 2020 en na een investering van € 11 miljoen zijn een nieuwe gasturbine en warmteterugwinningssysteem volledig operationeel.

De nieuwe installaties zorgen voor een aanzienlijke verbetering van de eigen elektriciteitsproductie waardoor de faciliteit 5 extra megawatt per jaar produceert en zo een netto-exporteur van energie wordt.
“De inwerkingstelling van de nieuwe gasturbine is de laatste stap in een duurzaam energieprogramma dat tien jaar geleden werd opgestart met als doel de specifieke koolstofuitstoot van de productiefaciliteit in Oreye te verminderen. Tot nu toe hebben we een totale daling van 40 procent verwezenlijkt,” vertelt Philippe Dumont, Operations Managing Director van deze productie-eenheid. “Door de slimme integratie van geavanceerde technologie in onze bestaande stoom- en elektriciteitsinfrastructuur realiseerden we een aanzienlijke brandstofefficiëntie en rendementswinst.”

De projectplanning voor dit high-tech systeem startte in 2017. Naast de installatie zelf waren aanzienlijke verbouwingen nodig, waaronder de afbraak van delen van de oude structuur en de plaatsing van een nieuwe staalconstructie in het hart van de faciliteit. De gasturbine doorliep in augustus 2019 een testfase en draait inmiddels op volle kracht.
Het resultaat is een aanzienlijke inkrimping van onze ecologische voetafdruk dankzij een nettovermindering van de specifieke CO₂-uitstoot. “Wij nemen de uitdagingen die de klimaatverandering met zich meebrengt zeer ernstig,” aldus Dumont. “Duurzame groei is een belangrijke pijler in onze bedrijfsstrategie en BENEO streeft ernaar om, zoals omschreven in de ‘Green Deal’ van de Europese Unie, tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. Onze productiefaciliteit in Oreye zal hiertoe bijdragen met een combinatie van oplossingen, waaronder een verhoogd gebruik van duurzame energie.”

Sinds 1992 produceert BENEO in Oreye prebiotische en natuurlijke cichoreiwortelvezels door middel van een warmwater-extractiemethode. De daaruit verkregen voedingsvezels inuline en oligofructose worden gebruikt in bakkerij-, graan-, zuivel-, zoetwaren- en babyvoedingsproducten. De productiefaciliteit speelt al meer dan 130 jaar een sleutelrol binnen de landbouw in Oreye. Vandaag hebben 700 boeren in de regio een cichorei-contract met BENEO. De faciliteit in Oreye heeft op dit moment 300 mensen in dienst.
Het duurzaamheidsinitiatief van BENEO in Oreye maakt deel uit van een totale investering van € 61 miljoen in België in de afgelopen 12 maanden. Het bedrijf kondigde onlangs ook een investering van € 50 miljoen aan in BENEO's rijstzetmeelfaciliteit in Wijgmaal.



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
Nederlandse boeren protesteren op 16 april in Brussel Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer